Eksterpaartje jaagt Utrecht mogelijk op hoge kosten

Een eksterpaar dreigt de nieuwbouw op het Utrechtse Vredenburg te vertragen. De vogels hebben zich genesteld in een van de zeventien platanen die deze week gerooid zouden worden om het plein bouwklaar te maken voor een nieuw winkelpand.

Met de kap zou de gemeente de faunawet overtreden. De Utrechtse Bomenstichting heeft een rechtszaak aangespannen. De nieuwbouw is onderdeel van het miljardenproject Aanpak Stationsgebied.

De gemeente voorzag de problemen en snoeide de bomen vorige maand om te voorkomen dat vogels erin zouden nestelen. Het eksterpaar vond toch een plekje. In de rechtszaal kondigde de gemeente gisteren aan de boom met het nest pas om te halen als de jongen uitgevlogen zijn. Maar dat gaat de raadsman van de Utrechtse Bomenstichting, Kees van Oosten, niet ver genoeg. Hij eist dat alle bomen op het Vredenburg blijven staan.

De gemeente zegt niet te verwachten dat de vogels de stad miljoenen gaan kosten. „Als we niet mogen kappen, zorgen we dat we op andere manieren al aan de slag kunnen”, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Giesberts (GroenLinks). Toch kan een vertraging tot dure claims leiden van Corio, eigenaar van Hoog Catharijne en het toekomstige winkelpand. Met die partij is afgesproken dat de grond op 1 oktober opgeleverd wordt.

Van Oosten kondigt aan elke stap in het proces van de nieuwbouwplannen in het stationsgebied aan te vechten bij de rechter. „De gemeente heeft nog geen bouwvergunning voor dit gebied en het zal nog lastig worden die te krijgen, want de normen voor luchtverontreiniging worden overschreden. Ze willen die bomen nu al kappen, om een situatie te creëren waarin je niet meer terug kunt. Dat doet de gemeente steeds. Als het aan ons ligt, gaat dat hele stationsgebied niet door.”

De rechter doet woensdag uitspraak. Als de gemeente toch toestemming krijgt voor de kap, dan gaat Van Oosten in hoger beroep, zo kondigt hij aan.