Druk bij Oranje na wanvertoning

Het Nederlands elftal is aangeslagen door de remise tegen Roemenië.

Een goed resultaat in Slovenië is nodig om niet in een benarde positie te raken.

Marco van Basten (links) en Dirk Kuijt bij de training. Foto Rien Zilvold Bondscoach Marco van Basten (links) overlegt vanochtend tijdens de training van Oranje in Katwijk met Dirk Kuijt. Rechts Demy de Zeeuw. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold rien zilvold Zilvold, Rien

Met een gevoel van onbehagen reist de selectie van het Nederlands voetbalelftal vandaag naar Slovenië waar morgen in Celje de volgende EK-kwalificatiewedstrijd op het programma staat. De groep bestaat nog uit achttien spelers doordat Rafael van der Vaart is afgehaakt met een kuitblessure. Edwin van der Sar keerde terug in het keurkorps en staat morgen weer in het doel. Daardoor kon Henk Timmer naar huis.

Aangeslagen door het teleurstellende resultaat tegen Roemenië en de bijtende kritiek, beseffen technische staf en spelers dat zij wat moeten rechtzetten om in de aanloop naar het Europees kampioenschap niet in een benarde positie te raken. Hoewel Oranje in Groep G door een wedstrijd meer gespeeld nog steeds aan de leiding gaat, mag er niet te veel terrein op de concurrenten Bulgarije en Roemenië worden verloren. De eerste twee landen van de poule plaatsen zich voor het eindtoernooi in Zwitserland en Oostenrijk.

Hoewel hij na de wanvertoning van zaterdag in de Kuip vrijwel alle spelers had kunnen vervangen, werden Kew Jaliens en Denny Landzaat door Marco van Basten bedankt voor bewezen diensten. Onomwonden verklaarde de bondscoach dat hij de twee basisspelers van zaterdag en reserve Tim de Cler niet nodig heeft in Slovenië. Zij zijn dus als eerste het kind van de rekening geworden. Al bestreed Van Basten dat zij verantwoordelijk worden gesteld voor de gewraakte remise. „Je levert met z’n allen een slechte prestatie, maar voor hen hebben we goede vervangers”, aldus Van Basten. „Ik moest keuzes maken. It’s all in the game.”

Landzaat speelde in de Kuip verdedigende middenvelder. Hij kreeg toen de voorkeur boven AZ-speler Demy de Zeeuw, die nu voor deze positie een kans maakt. Landzaat is door zijn speldiscipline vrijwel altijd een vaste kracht geweest in de formatie van Van Basten. Maar tegen Roemenië ontbrak het Oranje weer eens aan een goede opbouw. AZ-verdediger Kew Jaliens opereerde tegen de Roemenen als rechtsback. Hoewel hij zijn verdedigende taken goed uitvoerde, werd hem een tekort aan aanvallende inbreng verweten.

Van Basten vindt na het zien van de beelden niet dat hij zelf heeft gefaald. „Ik sta nog steeds achter mijn beslissingen”, stelde hij. De bondscoach heeft er evenmin spijt van dat hij in de frontlinie geen wijzigingen aanbracht. „Want aanvallers als Robben, Huntelaar en Babel kunnen allemaal een doelpunt maken.”

Er kwam dus geen knieval richting Dirk Kuijt. De spits van Liverpool mocht in Rotterdam slechts warmlopen. Kuijt toonde zich gisteren op de training in zijn geboorteplaats Katwijk nog strijdbaar in de partijtjes. Na enig aandringen was Kuijt bereid de media te woord te staan wat hij zaterdagavond, tegen zijn gewoonte in, niet wilde. „Mijn teleurstelling ging toen over in boosheid”, verklaarde de oud-Feyenoorder. „Logisch toch? Ik was graag ingevallen.”

Van Basten heeft in een onderhoud duidelijk gemaakt waarom hij Kuijt buiten het vlaggenschip liet. „Die beslissing respecteer ik. Ik zal proberen terug te knokken. Ik ben niet iemand die zomaar opgeeft of wegloopt. Maar als ik tegen Slovenië ook niet speel, heb ik wel een vervelende week gehad”, verkondigde Kuijt.

    • Erik Oudshoorn