Drie onbekenden op Shortlist Libris literatuurprijs

Amsterdam, 27 maart. De jury van de Libris literatuurprijs heeft gisteren haar nominaties voor de prijs van dit jaar bekend gemaakt. De grote verrassing onder de zes kanshebbers is Louis van Dievel, een Vlaamse televisiejournalist wiens De Pruimelaarstraat in Nederland tot nu toe onopgemerkt bleef. De roman handelt over Stafke Van Eyken, alias de Vampier van Muizen, die in 1973 tot de doodstraf werd veroordeeld voor drie lustmoorden. L.H. Wiener kreeg de eerste grote nominatie in zijn lange carrière voor De verering van Quirina T., de van oorsprong Estse Sana Valiulina maakt kans met Didar en Faroek. De al eerder met de Debutantenprijs bekroonde Gerbrand Bakker staat op de lijst met Boven is het stil. Slechts twee grote namen komen nog in aanmerking voor de prijs van 50 duizend euro, die op 7 mei in Amsterdam wordt uitgereikt: Tom Lanoye (Het derde huwelijk) en Arnon Grunberg (Tirza). Beiden maken ook kans op de Gouden Uil, waarvan de winnaar vrijdag bekend wordt. Voor de shortlist van de Librislijst zijn gevestigde auteurs als Remco Campert, Marcel Möring en Maarten `t Hart gepasseerd.