Dekker mist medaille op 100 meter vlinderslag

Inge Dekker is er gisteren bij de WK zwemmen in Melbourne niet in geslaagd een medaille te winnen op de 100 meter vlinderslag. Met een tegenvallende tijd (58,30) eindigde ze op de vierde plaats.

Het goud ging naar de Australische Libby Lenton (57,15), het zilver naar haar landgenote en titelverdedigster Jessicah Schipper. Derde werd de Amerikaanse Natalie Coughlin.

De 21-jarige Dekker, die zondag met de estafetteploeg brons veroverde op de 4x100 meter vrij, was gisterochtend bijna een halve seconde langzamer dan in de halve finales van zondag, toen ze een persoonlijk record zwom (57,82) en met een derde tijd naar de finale ging.

Maar ze kon haar status als medaillekandidaat niet waarmaken. „Het maakt niet uit dat ik vierde ben geworden, maar ik ben niet tevreden over die tijd”, zei ze na afloop. „Ik weet niet wat er precies verkeerd is gegaan.” Dekker erkende dat de tijd van de nummer drie, Coughlin (57,34), op dit moment buiten haar bereik ligt. „Dat is wel erg hard. Dat had ik niet gehaald, denk ik.”

Dekker, die dit seizoen overstapte naar het Nationaal Zweminstituut Eindhoven, waar Jacco Verhaeren de scepter zwaait, werd in augustus vorig jaar in Boedapest Europees kampioen op dit nummer. Bij de vorige WK, in Montreal in 2005, was ze als zesde geëindigd.

Pieter van den Hoogenband dwong gistermiddag een nieuwe confrontatie af met het Amerikaanse wonderkind Michael Phelps. Van den Hoogenband, die in Melbourne hoogstwaarschijnlijk zijn laatste WK zwemt, plaatste zich schijnbaar freewheelend voor de finale van de 200 meter vrije slag van vandaag, het nummer waarop hij zijn grootste medaillekans heeft. Op de eerste WK sinds zijn herniaoperatie, twee jaar geleden, zwom hij de snelste tijd (1.46,33), voor Phelps (1.46,75).

„Ik ben blij dat ik op een fijne manier 1.46 heb gezwommen”, zei ‘VdH’. „Het ging soepel. Ik denk dat ik nog wel een stapje harder kan en dat ga ik morgen laten zien. Het is heerlijk om na al die tijd weer op dit niveau te kunnen zwemmen. ”

Zijn ploeggenoot Olaf Wildeboer, de Spaanse Nederlander die voor het eerst voor Nederland uitkomt op een WK, werd in de serie al uitgeschakeld met de 34ste tijd (1.50,72).

Volg de WK zwemmen op www.melbourne2007.com.au