De Bollinger Special Cuvée is wat oxidatiever

Ondernemer Erik van der Velde bedacht als uitje voor vrienden een wijnproeverij.

Er bleek behoefte aan iets specialers. Plus, er was niks voor champagneliefhebbers.

De champagneproeverij valt vooral als cadeau goed in de smaak. Foto Minou Adami Foto: Minou Adami Adami, Minouk

„Alle champagnes zijn zuur, alle champagnes zijn bitter en alle champagnes zijn zoet. De smaak wordt bepaald door de combinatie.” Het is les één van Matthijs de Feber, spreker tijdens een champagne proeverij in Amsterdam. De Feber heeft professioneel wijn en champagne geproefd en geeft daar regelmatig cursussen in. Niet alleen voor het geld en zijn plezier maar ook om zijn kennis up-to-date te houden. „Om het goed te kunnen, moet je veertig tot vijftig wijnen per week proeven.”

Wie zich aanmeldt voor de proeverij, krijgt zes verschillende champagnes voorgezet. Althans, eigenlijk vijf. Les twee is namelijk dat alleen mousserende wijn uit de streek Champagne in Noord-Frankrijk ook echt champagne mag heten. De eerste drank die de gasten proeven, een mousserende wijn uit Catalonië, smaakt wel naar champagne, maar heet Cava. Daarna volgen de echte champagnes, zoals de Veuve Clicquot en de Bollinger Special Cuvée.

De proeverij is georganiseerd door ondernemer Erik van der Velde. Hij kwam op het idee toen hij eens een uitje voor vrienden moest organiseren en bij een wijnproeverij uitkwam. Hij zag dat er behoefte was aan iets specialers en ontdekte dat liefhebbers van champagne nergens terecht konden. In 2002 begon Van der Velde met champagneproeverij.nl en nu werkt hij met tien freelancers die regelmatig proeverijen door heel Nederland verzorgen. Van der Velde vindt het belangrijk dat mensen goed kennismaken met de drank: „In Nederland drinken we één keer per jaar champagne en wel als we eerst een lading bier en oliebollen op hebben. Dan zeggen mensen dat ze niet van champagne houden. Tsja.”

Waarom is champagne eigenlijk een feestdrank geworden? De Feber noemt de prijs als oorzaak. Een fles champagne is meestal duurder dan een fles wijn en krijgt daardoor iets exclusiefs. Organisator Van der Velde denkt dat het „iets met de belletjes” te maken heeft. „Waarom is een ballon feestelijk?” Zelf nuttigt hij champagne niet alleen als drank voor speciale gelegenheden: „Champagne is gewoon heel erg lekker, ik drink het circa vijf keer in de week.”

Van der Velde is aanwezig bij de proeverij. Hij toont een traditie uit de Champagne-streek: het sabreren. Met een sabel volgt hij de lijn van het glas van een fles champagne. Met een snelle beweging schiet hij de kurk van de fles en breekt daarmee een stukje van het glas af, waardoor de drank makkelijker te schenken is. De Feber kijkt hoofdschuddend toe en laat zien hoe een fles ‘normaal’ geopend moet worden: met zijn ene hand houdt hij stevig de kurk van de fles vast, terwijl hij met de andere hand de fles rustig losdraait.

De Feber probeert zijn passie voor wijnen en champagnes op anderen over te brengen. Hij doet dat door bij iedere champagne stil te staan en met zijn gasten te bespreken wat er nu precies geproefd is. Zo blijkt de Veuve Clicqout een wat hardere mousse te hebben en is de Bollinger Special Cuvée wat oxidatiever van smaak. Ook de gasten doen dapper mee met kwalificaties als „deze champagne heeft een korte dronk met een lange afdronk”. Naast de smaak worden de deelnemers ook verzocht goed op de geur te letten. Een champagne kan bloemig, fruitig of naar stro ruiken, zo wordt geleerd.

Volgens De Feber gaat champagne uitstekend samen met eten. „Zoals de Wimbledon combinatie, met aardbeien en slagroom, maar eigenlijk kun je alles bij champagne eten.” Om dat te bewijzen worden de deelnemers aan de proeverij getrakteerd op een zalmtaartje, garnalensalade met rucola en een salade met geitenkaas. De Feber maakt van de proeverij gebruik om een misverstand uit de weg te ruimen. „Op een paar uitzonderingen na is champagne volstrekt ongeschikt om te bewaren.” Ook bij wijn wordt daar verkeerd over gedacht. „Het is kul dat goedkope wijn beter wordt als je die een paar jaar laat liggen. Meteen opdrinken is het beste.”

De Feber vergelijkt champagnes graag met muziek. Een champagne is soms net een zomerhitje. In het begin van de zomer vindt iedereen het een leuk liedje en blijft de melodie in je hoofd zitten. Maar aan het eind van de zomer is iedereen dat deuntje al weer spuugzat. De Feber gaat zelf liever voor de dranken die „iets ingewikkelds hebben. Zoals een klassiek muziekstuk waar je eerst een paar keer goed naar moet luisteren voordat je het kan waarderen.”

Volgens De Feber zit er wel één nadeel aan het regelmatig proeven van de betere dranken: „Wijnen onder de dertig euro vind ik niet lekker meer. Daarom drink ik zelf thuis meestal gewoon bier.”

Kijk voor meer informatie op www.champagneproeverij.nl

    • Eelco Hiltermann