Bonen, bonen, bonen

Zo, dus Janneke is culinair aan het toeren in Thailand. Tips: direct na aankomst een kom van die pittige tomatensoep met rivierkreeft, limoen en koriander eten; bij Sam Boon zoete krab gaan eten en ergens op straat die gewalste gedroogde inktvis proeven. Kan zonder gevaar lijkt me, want het wordt gefrituurd. Die ongeboren kuikens en die levende apenhersenen links laten liggen.

Maar goed, Janneke ‘komt vandaag bij me eten’. Dat wordt bonen. Hoef ik geen seconde over na te denken, want bonen komen bij Janneke veel te weinig aan bod.

Beans beans

The magical food

The more you eat

The more you toot

The more you toot

The better you feel

So eat your beans

At every meal

En in Frankrijk zeggen ze dat bonen hypocriet zijn, want ze praten achter je rug.

Eerste vraag: wat voor bonen. Die enorm grote witte? Kekers? Paardebonen (mollebonen, gedroogde tuinbonen)? Die rare gele die ik uit Frankrijk meebracht? Die beroemde witte Spaanse pochas?

En dan komt natuurlijk vraag twee. Stel ik kies voor pochas; wat maak ik er dan mee? Pochas met jakobsschelpen? Met kabeljauwwangetjes? Met patrijs? Met eendevleugeltjes? Nee, het moet wel praktisch blijven.

Eerst even ‘Bonen voor kinderen die niet van bonen houden’. Per zes kinderen een pot witte bonen in tomatensaus, een potje witte bonen, een blik ananasstukjes en een blik knak.

Beetje ui glazig bakken in boter, ondertussen de witte bonen in een vergiet afspoelen en uit laten lekken. Alle bonen erbij, roerend warmen en met sap uit dat ananasblikje en wat ketjap manis het geheel wat dunner maken. Stukjes ananas en stukjes knak erin opwarmen. Proeven op zout. Serveren met stroop.

Maar ja, handig voor Janneke om te weten misschien, maar om te eten?

Dan: ‘Bonen voor papa’s die niet van bonen houden’. Hoeveelheden als boven, voor drie volwassenen.

Arachideolie, ui bakken en geplette knoflook en schijfjes gemberwortel daarna zacht mee laten bakken. Witte bonen afspoelen en met de tomatenbonen erbij doen. Kruiden met cayenne, komijnzaad en oregano. Beetje zoete en beetje zoute ketjap erbij, wat medium sherry, ananas en knak. Op smaak brengen met citroensap. Geen stroop, wel cassave- of tortillachips. Wie het gezonder wil, kan er groene paprika door doen.

Vooraf eten we wat mij betreft bonensoep, maar ja, dat wordt wel heavy. Iets chics ter compensatie van die ordinaire bonenpotten? Oké. Gerookte heilbot met radijs, en eieren gevuld met foreleitjes. Ná eten we in koude sterke Earl Grey gemarineerde fruitsalade met nashi-peren en sharon-fruit.

Janneke Vreugdenhil is deze week op culinaire reis in Thailand. Vijf deelnemers aan het weblog geven deze week hun recept. Wat zouden zij koken als Janneke kwam eten? Praat mee op nrc.nl/kokenetc