Bekentenis Hicks op Guantánamo

David Hicks, de eerste terreurverdachte op Guantánamo Bay die moest voorkomen voor de speciale Amerikaanse militaire commissies, heeft gisteren bekend schuldig te zijn aan het steunen van het internationale terreurnetwerk Al-Qaeda. De Australiër gaf toe te hebben deelgenomen aan een trainingskamp in Afghanistan, maar zei onschuldig te zijn aan de tweede aanklacht, het ondersteunen van een terroristische daad.

Volgens zijn advocaten heeft Hicks, een 31-jarige voormalige kangoeroevilder die zich tot de islam bekeerde, schuld bekend in ruil voor een mildere straf, die waarschijnlijk vandaag wordt bepaald. De regeringen van Australië en de VS hebben afgesproken dat hij die straf in eigen land mag uitzitten. De zitting werd getekend door verwarring tussen de rechters en de advocaten van Hicks.

Hicks verblijft ruim vijf jaar in Amerikaanse hechtenis. Hij werd eind 2001, ten tijde van de verdrijving van het Talibaan-regime, door de Noordelijke Alliantie in Afghanistan opgepakt. De maand erop werd hij overgebracht naar het pas geopende Amerikaanse militaire detentiecentrum op de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba. Hij werd in 2004 ook al eens aangeklaagd. Maar voor die aanklachten werd hij nooit berecht, doordat rechters de rechtsgang stillegden na klachten van andere Guantánamo-gedetineerden.

Na een uitspraak van het Hooggerechtshof was de regering van president Bush gedwongen het systeem van militaire commissies met nieuwe wetgeving te schragen. Dit gebeurde in september vorig jaar. Hicks werd opnieuw aangeklaagd en gisteren was hij de eerste verdachte die voor de nieuwe militaire commissie verscheen.

De Australische regering heeft opgelucht gereageerd op de schuldbekentenis van Hicks. Maar zijn advocaten en oppositieleden hekelen de rechtsgang; ze vermoeden dat Hicks alleen heeft bekend om weg te kunnen komen uit Guantánamo Bay. (AP, Reuters)

slepend proces: pagina 5