Alarm in China over zelfmoord jongeren

Een op de vier sterfgevallen in China onder jonge mensen is te wijten aan zelfmoord. Dat meldt vandaag de door de staat gecontroleerde China Daily. Volgens de krant is 26 procent van de sterfgevallen in de leeftijdscategorie van 15 tot 34 jaar het gevolg van zelfmoord.

De China Daily noemt als bron voor dit cijfer de Chinese vereniging van geestelijke gezondheidszorg. Om hoeveel zelfmoorden het gaat, wordt niet gemeld. De laatste algemene cijfers dateren uit 2003. In dat jaar sloegen 250.000 mensen de hand aan zichzelf.

In de Verenigde Staten pleegden in 2003 31.500 mensen zelfmoord, aanzienlijk minder, ook in verhouding tot het totale aantal inwoners.

Het alarmerende zelfmoordpercentage onder Chinese jongeren maakt duidelijk dat de snel veranderende en sterk op prestatie gerichte samenleving, en de enorme druk die ouders en grootouders uitoefenen op kinderen om aan hoge verwachtingen te voldoen, in toenemende mate hun tol eisen.

Uit onderzoek op 140.000 middelbare scholen is gebleken dat 20 procent van de leerlingen wel eens aan zelfmoord had gedacht, en 6,5 procent ooit concrete plannen had gemaakt om zelfmoord te plegen.

Bij het onderzoek, uitgevoerd door de de universiteit van Peking, waren 69.091 jongens en 72.489 meisjes betrokken met een gemiddelde leeftijd van 16,3. Het onderzoek vond plaats in dertien provincies en gemeenten. Daaronder zijn grote steden als Shanghai en Peking, in het oosten en het noorden, en ontwikkelingsgebieden als Xinjiang in het uiterste westen, waar veel minderheden wonen.

Bijna de helft van kinderen gaf te kennen dat ze zich in het afgelopen jaar eenzaam hadden gevoeld en 40 procent had terugkerende slaapproblemen. Op de vraag naar hun ideale wereld, schetsten de kinderen zichzelf zonder schooluniform, voorgeschreven haardracht en zonder het toezicht en de controle van leraren en ouders.