Akkoord Noord-Ierland

De protestantse partij van dominee Ian Paisley en het katholieke Sinn Féin gaan een regering vormen in Noord-Ierland. De rivalen sloten gisteren een akkoord. Naar verwachting wordt de 80-jarige Ian Paisley de nieuwe premier in de regering die op 8 mei moet aantreden en Martin McGuinness van Sinn Féin de vice-premier.

Paisley, leider van de Democratische Unionistische Partij (DUP) en Gerry Adams, leider van Sinn Féin, waren decennialang onverzoenlijke tegenstanders. De DUP wil dat Noord-Ierland deel van Groot-Brittannië blijft. Sinn Féin, dat banden heeft met het Ierse Republikeinse Leger (IRA), is voorstander van een unie met de republiek Ierland.

De Britse premier Tony Blair en zijn Ierse collega Bertie Ahern hadden in een ultimatum geëist dat er vóór gisteravond een nieuwe Noord-Ierse regering zou aantreden. De Britse minister voor Noord-Ierland, Peter Hain, dreigde het onlangs verkozen regionale parlement weer te ontbinden en de regio opnieuw onder direct bestuur vanuit Londen te stellen. Hij neemt nu echter genoegen met de ontmoeting tussen Paisley en Adams van gisteren.

„Alles wat we in de afgelopen tien jaar hebben gedaan, was een voorbereiding voor dit ene moment”, zei premier Blair in een reactie. „Eindelijk hebben we een datum waarop de macht kan worden overgedragen.”

Kijk voor Noord-Ierse perspectieven op het akkoord op www.dup.org.uk enwww.sinnfein.ie