Afblijven! Dit is mijn boek

Is dan werkelijk helemaal niets meer veilig voor de klauwen van private equity? Ook de vaderlandse cultuur gaat eraan, zullen cynici denken.

Zoals verwacht verkocht uitgever Wolters Kluwer zijn onderwijsdivisie gisteren aan een Britse investeerder. Daarmee komen klassieke schoolboeken als De Bosatlas en Binas in handen van de door sommigen zo gevreesde Angelsaksische investeerders. De naam Wolters wordt uit de boeken geschrapt.

Medewerkers van PCM, uitgever van onder meer deze krant en eigenaar van literaire uitgevers als Prometheus en Meulenhoff, weten dat een combinatie van Britse kortetermijninvesteerders en het Nederlandse schrijversgilde geen garantie biedt voor een vruchtbare samenwerking. Een heuse uittocht van schrijvers kwam op gang. Investeerder Apax rondde gisteren de verkoop af van zijn belang in PCM en laat de uitgever na nog geen 3 jaar achter met een torenhoge schuld en een negatief eigen vermogen.

Geen wonder dat de werknemers van een ander uitgeefconcern, Foreign Media Group uit Leeuwarden, zich zorgen maken. Sinds eerder dit jaar een nieuwe investeerder aan boord stapte heerst er grote onrust. Een groot aantal medewerkers van de boekendivisie stapte uit onvrede op. Onder hen: bestsellerauteur Carry Slee. De schrijfster van het boek Afblijven lichtte haar vertrek in deze krant als volgt toe: „[De] oprichter [...] heeft het bedrijf verkwanseld aan een investeringsmaatschappij. De graaiers maken nu de dienst uit.”

Die ‘graaiers’ zijn de jongens van H2 Equity Partners. Zij namen eind februari een belang van, naar verluidt, 25 procent en zetten er met instemming van co-investeerder ABN Amro een nieuwe directeur neer. Die kwam met een reorganisatieplan dat veel angst inboezemde.

H2 Equity Partners klinkt Angelsaksisch, ingewikkeld, snel en dus een beetje eng, maar er gaan twee niet al te opvallende jongens uit Amsterdam met oer-Hollandse namen achter schuil: Age Hollander en Gert Jan van der Hoeven. Ooit waren zij consultant bij McKinsey. In 1991 begonnen zij voor zichzelf.

Eerste klus van H2 was de aankoop van een aantal caravanfabrieken, waaronder het beroemde Kip. Later volgden investeringen in tal van andere typische Hollandse bedrijven met een sterke marktpositie maar waar nog wel wat aan te sleutelen viel: kippenslachtmachinefabriek Meyn, staalfabriek Nedstaal, afwasborstelproducent Sorbo en kinderkledinglijn Oilily.

Hoewel de investeringshorizon op 3 tot 7 jaar ligt, heeft H2 opvallend weinig exits gerealiseerd. Dat verzacht misschien de eerste schrik bij de auteurs van de uitgever uit Leeuwarden.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen