Advies: slaappil moet uit pakket

Circa 650.000 mensen die slaap- en kalmeringsmiddelen nemen, moeten die zelf gaan betalen. Alleen enkele duizenden patiënten met epilepsie en zeer moeilijk te behandelen angststoornissen moeten de middelen nog bij hun verzekeraar kunnen declareren. Dat adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA) in een vandaag gepubliceerd rapport. De bezuinigingsmaatregel van circa 100 miljoen euro zou per 2009 moeten ingaan.

Het CVZ stelt ook voor om de rollator die ruim 40.000 mensen jaarlijks mogen declareren, niet meer te vergoeden. Ook mensen die langdurig krukken gebruiken, moeten die zelf gaan betalen. Dat levert een besparing op van circa tien miljoen euro. Van deze loophulpmiddelen zegt het CVZ dat ze niet duur zijn en dat mensen ze ook zelf kunnen betalen. Dat doen veel mensen nu al.

De blindenstok moet, in tegenstelling tot eerdere berichten, volgens het college in het basispakket blijven. En fysiotherapie bij incontinentie zou voortaan juist wel moeten worden vergoed.

De regering heeft al in het regeerakkoord aangekondigd dat het de tandartscontrole terug wil brengen in het pakket. Dat kost jaarlijks 175 miljoen euro, becijferde het College voor Zorgverzekeringen. Het terugbrengen van de anticonceptiepil in het pakket, eveneens aangekondigd in het regeerakkoord, kost 65 miljoen euro. Het adviescollege kan niet vaststellen hoeveel het kost om de vergoeding van de kraamzorg uit te breiden. Ook dat heeft het nieuwe kabinet zich voorgenomen.

Het adviescollege stelt dat slaap- en kalmeringsmiddelen vaak ten onrechte langdurig worden gebruikt. Het CVZ wil daarom vergoeding drastisch beperken tot aandoeningen waarbij chronisch gebruik noodzakelijk is. Patiënten die deze middelen korte tijd nodig hebben, moeten ze zelf gaan betalen. Meestal slikken mensen ze dan maximaal een maand en dat kost hun 12 tot 16 euro.