32 mln voor bankier Barclays

Barclays, de Britse bank die mogelijk ABN Amro overneemt, heeft gisteren opzien gebaard met een uitzonderlijk hoge beloning voor het hoofd van de succesvolle zakenbankdivisie. Bob Diamond streek voor zijn werk vorig jaar al met al 22 miljoen pond (32,4 miljoen euro) op, een van de hoogste beloningen ooit betaald aan een werknemer in de Londense City.

Het kale salaris van Diamond bedraagt ‘slechts’ 250.000 pond. Daarnaast kreeg de 55-jarige Amerikaan echter een bonus van 10,4 miljoen pond en twee aandelenpakketten van respectievelijk 4,5 miljoen pond en zo’n 6,85 miljoen pond. Wegens de goede resultaten onder zijn leiding van de afgelopen jaren heeft Diamond nu een aandelenpakket in de bank opgebouwd met een waarde van ruim 68 miljoen pond.

De Britse vakbonden hebben kritiek geuit op de hoogte van Diamonds beloning en de regering opgeroepen paal en perk te stellen aan de betalingen van topbankiers. Die heeft zich in het verleden echter niet ontvankelijk getoond voor dergelijke suggesties.

Barclays wees erop dat Diamond aan het hoofd staat van drie afdelingen, waaronder de zeer profijtelijke zakenbank Barclays Capital. In totaal waren deze afdelingen het afgelopen jaar goed voor 44 procent van Barclays’ winst van 7,1 miljard pond. Diamond wordt gezien als een sleutelfiguur bij deze goede prestaties.

Diamond kreeg ook beduidend meer dan Barclays-topman John Varley. Deze moest in totaal genoegen nemen met het relatief bescheiden bedrag van 2,5 miljoen pond. Varley beschikt intussen over aandelen in de bank ter waarde van 9,6 miljoen pond.

Barclays en ABN Amro voeren op dit moment exclusieve fusiegesprekken, waarbij overeengekomen is dat de gecombineerde bank een Britse rechtspersoon wordt met een Britse bestuursvoorzitter en een chairman (president-commissaris) uit de gelederen van ABN Amro. Het hoofdkantoor zou in Nederland komen.