100 migranten dood of vermist, mogelijk overboord geduwd

Genève. Voor de kust van Jemen zijn vorige week donderdag ten minste 29 Ethiopische en Somalische bootvluchtelingen verdronken. Volgens getuigen werden ze door hun gewapende smokkelaars van boord geduwd. Circa 71 drenkelingen worden nog vermist. Vluchtelingenorganisatie UNHCR, die het incident gisteren bekendmaakte, sprak van ”brute smokkelaars die niets geven om het lot van hun prooi”. Volgens enkele van de 293 vluchtelingen die de overtocht overleefden werden passagiers gedwongen overboord te springen toen het Jemenitische kustplaatsje Ras-Alkab in zicht kwam. Tegenstribbelaars zouden met houten en stalen knuppels van boord zijn geslagen. De autoriteiten van Jemen hebben het aantal patrouilles voor de kust de laatste tijd sterk opgevoerd. Sinds begin dit jaar zijn 262 mensen onder vergelijkbare omstandigheden verdwenen.