Zorg over archieven ‘Zwarte Weduwe’

Wat gebeurt er met de nalatenschap van de weduwe van NSB’er Rost van Tonningen? Florentine Rost van Tonningen, die ook wel de ‘Zwarte Weduwe’ werd genoemd, overleed afgelopen zaterdag op 92-jarige leeftijd in haar Belgische woonplaats Waasmunster.

Onderzoeker Jaap van Donselaar van de Anne Frank Stichting vermoedt dat zij de afgelopen jaren „interessante correspondenties” onderhield. Van Donselaar vreest dat een deel van de nalatenschap na een ordening van haar archief al verdwenen is.

Hij vermoedt bovendien dat parafernalia zijn weggegeven of meegenomen door extreem-rechtse sympathisanten, die frequent haar huis bezochten. Onderzoeker David Barnouw van het NIOD (Nederlandse Instituut voor Oorlogsdocumentatie) acht het „heel onwaarschijnlijk” dat de nalatenschap van de weduwe historisch gezien interessant is. Dat zij een typemachine van Hitler zou hebben, zoals enkele jaren gekleden werd gemeld in een interview met haar, gelooft hij evenmin. Dat neemt niet weg, zegt Barnouw, dat het NIOD haar archief wel zou willen bekijken.

De drie zoons van de weduwe hebben zich meermalen publiekelijk gedistantieerd van haar gedachtengoed. Van Donselaar hoopt dat zij zich bij de verwerking van haar erfenis niet zullen laten leiden door hun weerzin tegen het nationaal-socialisme. De familie kon vanmorgen nog niet zeggen hoe zij zullen omgaan met de nalatenschap.

Ook over de plaats waar zij begraven zal worden, bestond vanochtend nog enige onduidelijkheid. Rost van Tonningen kocht in 2000 een grafrecht op de gemeentelijke begraafplaats in Rheden. Maar het college van B en W in Rheden beraadde zich op de vraag of zij er daadwerkelijk begraven zou moeten worden. Vanmiddag zou de gemeente met een verklaring komen.

necrologie:pagina 3