Wie is er bang voor China?

papier.jpgNewpage in ieder geval wel. Het bedrijf, producent van glanzend papier, ziet het marktaandeel van Chinees papier in de VS exploderen.

Niet afhaken nu. Is interessant.

Waarom? Het lot van deze papierfabriek, ergens in een zo goed als verlaten bergdorp in de Appalachen, laat zien hoe de Amerikaanse economie wordt gedwongen om te gaan met China. Ik was twee weken geleden bij Newpage, zag hoe de winkelpuien van Main Street dichtgetimmerd waren, hoorde de verhalen over ontslagen werknemers die nu drie uur moeten rijden voor een nieuwe baan in de fabriek.

China is slechts een spookbeeld, zeggen optimisten. Zo’n vaart zal het allemaal niet lopen. Iedere grootmacht heeft een vijand nodig. Dat soort geluiden hoor je. De cijfers laten echt een ander beeld zien. Sinds Bush’ aantreden in 2001 is eenvijfde van de fabrieksbanen verdwenen. En bedrijven zoals Newpage ondervinden keiharde concurrentie.

Wat te doen? Zijn er economen of bedrijfskundigen die dit lezen? Hoor graag briljante adviezen die ik zal overbrengen aan Amerikanen die het niet meer zien zitten. Gil maar. Als je wilt weten hoe Newpage China buiten Amerika probeert te houden, lees dan het stuk in de papieren krant.

    • Freek Staps