‘Vrijblijvend’ wandelen in Rotterdamse wijk

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie bezocht vanochtend Rotterdam. Die stad telt de meeste achterstandswijken.

Verbaasd kijkt een gepensioneerde bewoner van de Resedastraat op deze vroege maandagochtend het vijftienkoppige, ministeriële gezelschap na. Waarom, vraagt hij zich af, belt de minister niet gewoon aan bij de oude mensen? „Dan weet ze precies wat er leeft in de wijk.” Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) begon vanmorgen aan haar wijkentoer, onder het motto ‘Samen buurten, samen binden’.

In Rotterdam, waar anders? De stad die maar liefst zeven achterstandswijken telt, zoals het ministerie van VROM donderdag bekendmaakte. Vrijwel het gehele gebied ten zuiden van de Nieuwe Maas – 200.000 inwoners – heeft grote sociaal-economische problemen. Geen wonder dus dat Vogelaar ‘op Zuid’ begint.

Even voor negen uur arriveert haar gezelschap bij het Woonhotel, vlakbij metrostation Maashaven, in een blauwe bus met het opschrift ‘Wijkentour’. Eén journalist staat haar op te wachten. Vogelaar stelt zich keurig voor, maar deinst lachend terug zodra ze zijn beroep verneemt. Journalisten zijn vandaag niet welkom.

Het is „een informeel werkbezoek” dat, zo hebben de woordvoerders van haar ministerie gewaarschuwd, onder geen beding mag ontaarden in „een mediaoptocht”. Vogelaar wil „rechtstreeks in contact komen met bewoners, ondernemers, buurtwerkers, bestuurders, corporaties en schooldirecties’’.

In de Resedastraat, een zijstraat van de beruchte Dordtselaan, die twee deelgemeentes (Charlois en Feijenoord) doorkruist, wordt de minister op haar wenken bediend. „Ik heb haar verteld over de vele belhuizen hier in de buurt”, zegt een bewoner, die niet met zijn naam in de krant wil („te gevaarlijk”). „Die belhuizen fungeren als dekmantel voor allerlei criminele activiteiten.”

Onder de indruk van het hoge bezoek is hij niet. „Ach, ze komen als ze je nodig hebben, om je stem te winnen, of als het al te laat is.” Ook buurtconciërge Simon Kokx heeft geen hoge verwachtingen van het bezoek. „Laat ze een keer onaangekondigd hier komen, in d’r eentje, dan zal ik haar wat laten zien. Dit wordt niet meer dan een vrijblijvend wandelingetje.”

Aan belangstelling heeft Rotterdam geen gebrek. Nog twee ministers bezoeken vandaag de stad die te boek staat als ‘de aanvoerder van de foute lijstjes’: André Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA).