Voormalig RAF-lid Brigitte Mohnhaupt is na 24 jaar weer vrij

Aichbach. Brigitte Mohnhaupt, voormalig lid van de Duitse terroristische organisatie Rote Armee Fraction (RAF), is gisteren na 24 jaar gevangenschap vrijgelaten. Dat is door de justitie in Beieren, waar ze in Aichbach vastzat, meegedeeld. De nu 57-jarige Mohnhaupt werd in 1985 tot vijf keer levenslang veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moorden op procureur-generaal Siegfried Buback, topbankier Jürgen Ponto, werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer en zes anderen. Ze gold als een van de kopstukken van de `tweede RAF-generatie`, die aanslagen pleegde om de Duitse regering te dwingen de gearresteerde oprichters Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Jan-Carl Raspe vrij te laten. Het drietal pleegde zelfmoord in hun cellen. Zelf werd Mohnhaupt in 1982 opgepakt. Vorige maand willigde de rechtbank van Stuttgart haar verzoek om vervroegde vrijlating in. Dat leidde tot beroering in Duitsland, onder meer omdat Mohnhaupt altijd gezwegen heeft over haar terroristische jaren en nooit spijt heeft betuigd.