Verbieden happy hours is belachelijk

Minister Klink wil de happy hours in cafés aanpakken, omdat 14- en 15-jarigen hiervan gebruik blijken te maken (NRC Handelsblad, 22 maart).

Dit lijkt mij de omgekeerde wereld. Ondernemers behoren de vrijheid te hebben om hun eigen prijzen te bepalen en dienen tegelijkertijd de verantwoordelijkheid te nemen om de wet na te leven.

Ondernemers die 14- en 15-jarigen alcohol verkopen zijn strafbaar. Maar moeten de goeden, in dit geval alle 16-plussers, lijden onder het feit dat sommigen zich niet aan de wet houden en dat de overheid de regels niet handhaaft? Bovendien liggen de happy-hour-prijzen in het algemeen boven de supermarktprijzen voor alcohol.

Tegen ondernemers die aan jongeren onder de 16 alcohol schenken, moet een lik-op-stukbeleid of een zero-tolerancebeleid gevoerd worden. Dat zou ook gericht moeten zijn tegen de jongeren zelf én hun ouders. Maar het verbieden van happy hours is te belachelijk voor woorden; je sluit een snelweg toch ook niet omdat je er te hard kan rijden? Klink moet niet tegen happy hours zijn, maar zorgen dat kinderen niet in de kroeg komen.

    • Machteld Vlaanderen Leiden