Veiligheidsraad stemt in met sancties tegen Iran

De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad hebben zaterdag unaniem ingestemd met sancties die Iran moeten dwingen de verrijking van uranium op te schorten.

De reeks strafmaatregelen tegen het land, de derde in acht maanden, betreffen een uitbreiding van het embargo op Iraanse wapenexport en strafmaatregelen tegen personen en bedrijven die bij het Iraanse nucleaire programma zijn betrokken.

De Veiligheidsraad dreigt met verdere maatregelen als het land niet binnen 60 dagen aan zijn eis gehoor geeft. President Ahmadinejad verklaarde gisteren de verrijking „geen seconde” op te zullen schorten. Hij herhaalde zijn standpunt dat zij enkel vreedzame doeleinden dient.

Ahmadinejad gelastte eerder het bezoek en de toespraak af die hij voorafgaande aan de stemming voor de Veiligheidsraad wilde houden. De bemanning van het presidentiële vliegtuig kreeg volgens Teheran te laat Amerikaanse visa om op tijd in New York aan te kunnen komen. De regering in Washington ontkent dat.

De Veiligheidsraadsleden Zuid-Afrika, Indonesië en Qatar (het enige Arabische lid) hadden eerder gewaarschuwd dat sancties mogelijk destabilisering in het Midden-Oosten tot gevolg zouden hebben, maar stemden toch voor de resolutie. Hun eis tot een oproep voor een kernwapenvrij Midden-Oosten werd in de tekst opgenomen. Hieraan zou ook Israël, dat algemeen wordt beschouwd als kernmacht, zich moeten houden.

Onder de sancties valt ook de bevriezing van de financiële tegoeden van de Iraanse staatsbank Bank Sepah, die de VS eerder „de financiële spil” bij de aanschaf van raketten door Iran noemde. Volgens minister Mottaki van Buitenlandse Zaken heeft die strafmaatregel enkel tot doel „de honderdduizenden Iraanse burgers te treffen die bankrekeningen hebben bij Bank Sepah”.

De Britse premier Blair noemde het oppakken van vijftien man van de Britse marine vrijdag door het leger van Iran „onterecht en verkeerd”. De vijftien zouden in het kader van een VN-missie een schip in de Perzische golf op wapens en strijders hebben gecontroleerd. Volgens Iran voeren de Britten illegaal in Iraanse wateren. Ze zijn overgebracht naar Teheran.

EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei gisteren te hopen op een nieuwe gespreksronde met Irans nucleaire onderhandelaar Ali Larijani. (AP, Reuters, BBC)