Veel meer agentes slachtoffer intimidatie

`Agentes intimideren collega`s` luidt de pakkende kop op de voorpagina van deze krant op 21 maart. Pakkend, maar wel onjuist of in elk geval vertekenend.

Want de feiten zijn als volgt: veel meer mannen dan vrouwen intimideren hun collega`s bij de politie, zowel procentueel als absoluut.

En er zijn veel meer agentes slachtoffer van intimidatie dan dader. Wel is het absolute aantal intimiderende agentes gestegen - maar uit het bericht blijkt niet of dat ook voor het percentage geldt want het aantal agentes groeit. Kortom: een slordige en tendentieuze weergave van onderzoeksresultaten in de kop. Juister zou zijn geweest: `Agenten intimideren agentes`. Of, zoals het Brabants Dagblad kopte: `Machocultuur floreert`.

In het verleden was ikzelf betrokken bij onderzoek naar pesten en seksuele intimidatie bij de politie. Ik betreur het dat wetenschappelijk onderzoek zo vaak onjuist of soms onbegrijpelijk wordt weergegeven.

    • Dr. M.D. den Ouden Universiteit Utrecht