Tomtom breidt uit

Tomtom kondigde vandaag een overname aan. Maar niet van een bedrijf. De Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen heeft een negentig mensen tellend onderzoeksteam overgenomen van Siemens VDO.

De ingenieurs vormen het hart van het nieuwe centrum voor onderzoek en ontwikkeling dat Tomtom in Eindhoven gaat oprichten. Het centrum gaat zich richten op navigatietechnologie die is ingebouwd in nieuwe auto’s. Tot nu toe maakt Tomtom voornamelijk losse navigatiesystemen. In Eindhoven komen 200 ingenieurs te werken.

De ‘overname’ van zo’n team kost geen geld, legt een woordvoerder uit. De onderzoekers maken collectief de overstap naar Tomtom. Het onderzoeksteam vormde oorspronkelijk de navigatietak van elektronicaconcern Philips. Na een afsplitsing belandde het in het conglomeraat Manesmann – later overgenomen door Vodafone – en daarna bij Siemens VDO. En nu dus bij Tomtom.

Tomtom wil zo zijn capaciteit voor onderzoek en ontwikkeling uitbreiden. De woordvoerder vertelt dat het bedrijf sinds de zomer vijftig nieuwe werknemers per maand aanneemt, van wie tien tot vijftien voor onderzoek en ontwikkeling. Omdat het bedrijf dat eigenlijk niet snel genoeg vindt gaan, opent het nu een vijfde onderzoekscentrum in Eindhoven. De andere centra staan in Amsterdam, Leipzig, Londen en Taipei.

Tomtom is in Eindhoven neergestreken omdat het een „kweekvijver” zou zijn van onderzoekstalent. Bovendien wilde Tomtom hiervoor niet naar bijvoorbeeld India gaan, omdat de technologie daar te specifiek voor is. De woordvoerder: „Onderzoekscentra daar zijn meer geschikt voor productie dan voor creatie.”