Teller van Romario hapert bij 999 goals

Vlak voor tijd lijken zelfs de spelers van aartsrivaal Flamengo mee te willen werken aan een glorieus optreden van Romario de Souza Faria. De 41-jarige spits van Vasco da Gama ontdoet zich in één beweging van een aantal verdedigers, sluipt op het doel af en ziet zijn inzet via de voeten van keeper Bruno naast gaan. De uitzinnige aanhang van Vasco weet dan dat de kans op een historische avond voorbij is. De doelpuntenteller van Romario blijft staan op 999. Een kwartier voor tijd schoot hij één bal koelbloedig binnen. De grens van duizend treffers hoopt O Baixinho (het kleintje) volgende week te bereiken in een competitieduel met Botafogo.

Romario’s enorme explosiviteit is weg, maar één eigenschap heeft hij niet verloren. Hij verspeelt geen energie als het niet nodig is: in de eerste helft raakt hij zeven keer de bal.

Iedereen lijkt Romario wel een handje te willen helpen. Scheidsrechter Gutemberg stuurt Flamengo-verdediger Moura met een rode kaart van het veld. De arbiter zal waarschijnlijk zelf ook graag getuige willen zijn van het duizendste doelpunt van Romario. Vlak voor tijd mist de voetballer dé kans op jubileumtreffer. Teleurgesteld verlaat hij het veld.

De massa aan nationale en internationale sportjournalisten krijgt de spits niet meer te zien. Door de achterdeur verdwijnt Romario de nacht van Rio de Janeiro in. Woensdag krijgt hij rust. Romario zal zich in alle rust opladen voor zijn specialiteit: scoren.

    • Koen Greven