Televisie Film van de Dag

Scène uit Collateral. (Michael Mann, 2004, VS) Collateral

Collateral. Michael Mann is de natuurlijke opvolger van regisseur Howard Hawks. Veel films van Hawks draaien om de professionaliteit van een groepje mensen die doen waarin ze goed zijn, met onuitgesproken gevoelens van vriendschap tot gevolg.Manns films gaan ook over professionals - politieagenten of criminelen van het type loners - maar vriendschap is afwezig. Mann concentreert zich op de sociale en psychologische gevolgen van mensen die geobsedeerd met hun vak bezig zijn. In Collateral worden een taxichauffeur en een huurmoordenaar tegen wil en dank voor één nacht elkaars reisgenoten. Tom Cruise speelt de onberispelijk geklede, zwijgzame hitman. Zijn grijze haarspoeling kleurt perfect bij zijn pak en de dure zonnebril is altijd binnen handbereik. Mann is een echte stadsfilmer. Los Angeles zag er zelden zo aantrekkelijk uit, zelfs de achterbuurten.

(Michael Mann, 2004, VS), SBS6, 20.30-22.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg