Teheran niet onder indruk van sancties

Iran gaat de samenwerking met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) verder beperken. Teheran heeft dat gisteren aangekondigd in reactie op de nieuwe sancties tegen het land waartoe de VN-Veiligheidsraad zaterdag unaniem besloot.

Met de nieuwe sancties wil de Veiligheidsraad Iran dwingen verrijking van uranium op te schorten. Maar de Iraanse president Ahmadinejad verklaarde gisteren de verrijking „nog voor geen seconde” op te zullen schorten.

Het beperken van de samenwerking met het IAEA betreft aanvullende toezeggingen die Teheran enkele jaren geleden deed. Zo sprak Iran af het IAEA ruimschoots van te voren te zullen informeren over nieuwe installaties waar nucleaire brandstof kan worden vervaardigd. Nu die toezegging vervalt, zou Iran in theorie gemakkelijker in het geheim nieuwe fabrieken kunnen gaan bouwen. Maar volgens diplomaten zijn de praktische consequenties op korte termijn niet erg groot.

President Ahmadinejad herhaalde gisteren dat Iran niet uit is op een atoombom („ons geloof verbiedt ons dat”) en dat het Iraanse nucleaire programma slechts vreedzame doelen dient. Dat is volgens Ahmadinejad gerechtvaardigd en in die zin is uraniumverrijking „wettelijk toegestaan”. Iran zal zich dan ook niet laten afschrikken door een „illegale resolutie”. En, voegde hij er aan toe: „De Iraanse natie zal niet vergeten welke landen deze resolutie steunden en welke haar verwerpen.”

De nieuwe strafmaatregelen betekenen uitbreiding van het embargo op Iraanse wapenexport. Ook worden tegoeden van in totaal 28 personen en bedrijven of organisaties bevroren. Die maatregel treft ondere andere de staatsbank Bank Sepah en een aantal commandanten van de Revolutionaire Garde. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mottaki, heeft de strafmaatregel enkel tot doel „de honderdduizenden Iraanse burgers” te treffen die rekeningen hebben bij de bank.

Zuid-Afrika (deze maand voorzitter van de Veiligheidsraad), Indonesië en Qatar (het enige Arabische lid) verzetten zich eerder tegen de nieuwe sancties waartoe de ‘Grote Vijf’ (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland) het eens waren geworden. Maar zaterdag stemden ze toch voor de resolutie. Hun eis tot een oproep voor een kernwapenvrij Midden-Oosten werd in de tekst opgenomen. Hieraan zou ook Israël, dat algemeen wordt beschouwd als kernmacht, zich moeten houden. (AP, Reuters, BBC)