Stoofpotje met tilapia

Voor 2 personen:250 - 300 g tilapiafiletzout, peper2 eetlepels citroensap2 sjalotten1 teen knoflook5 tomaten1 courgette3 eetlepels olijfolie1 glas witte wijn2 theelepels verse tijmblaadjes

Vis zit in de lift. At een Nederlands gezin in 2000 nog geen 6 kilo vis per jaar, nu is dat volgens het Visbureau 7,5 kilo. Dat komt neer op twee tot drie keer vis per maand. Nog veel te weinig volgens voedingskundigen, die een frequentie zouden willen zien van tweemaal per week.

Het is niet makkelijk mensen tot vis te bekeren bij toenemende onheilstijdingen over overbevissing, aantasting van dierenwelzijn en ophoping van ongezonde stoffen in het vissenlijf. Een alternatief voor al die reële dreigingen wordt meer en meer gezocht in de kwekerij, hoewel ook daar streng toezicht op ecologisch en ethisch verantwoord handelen nodig is.

En zo komt het dat er tegenwoordig graatloze en niet al te dure filets van tilapia te koop zijn, een vis gekweekt in Afrika, Amerika, het Verre Oosten en nu ook in Nederland. Licht van smaak, met een zweem van kabeljauw. Na te lezen in het boek Over Vis & Vis, dat het Nederlands Visbureau onlangs uitbracht.

Snijd de vis in stukken of repen, strooi er zout en peper over en besprenkel ze met citroensap. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Snijd de tomaten in blokjes. Verwijder steelaanzet en kontje van de courgette, halveer hem en snijd elke helft in dunne plakjes. Verhit de olie in een hapjes- of braadpan en fruit hierin de snippers sjalot en knoflook op laag vuur. Doe er de stukjes tomaat en courgette bij, plus de tijm en wat zout en peper. Schenk de wijn in de pan. Laat het gerecht 8 minuten zachtjes stoven tot de courgette bijna gaar is. Schep de tilapia door de groenten en stoof het gerecht nog 3 tot 5 minuten tot de vis net gaar is. Geregeld omscheppen. Proef of er nog zout of peper gewenst is. U kunt er rijst bij eten.

Morgen: Gevulde aubergines

    • Annelène van Eijndhoven