Springruiter Zoer grijpt op Okidoki tweede plek

Springruiter Albert Zoer is in de wereldbekerwedstrijd van Indoor Brabant tweede geworden. Met Okidoki maakte de Drent op de eerste hindernis van de barrage zijn enige fout. Dat kostte hem de zege. Die ging naar de Zweed Royne Zetterman met Isaac. Derde werd de Duitser Marco Kutscher met Contoe.

Eerder dit jaar bij Jumping Amsterdam werd de winst Zoer min of meer onthouden. Een lichte touché van Lincoln op de laatste hindernis hield hem van de eindzege af. In de Brabanthallen gaf hij de winst weg. Als laatste starter van de vier barragekandidaten wist Zoer dat een foutloze rit voldoende was.

Kennelijk gaf dat iets te veel rust. De al sinds ruim een jaar vrijwel altijd foutloos springende Okidoki maakte bij zijn eerste optreden in ruim twee maanden in de extra rondgang al bij de eerste hindernis een fout. Zoer had zich die nog kunnen veroorloven, als hij de tijd van Zetterman had overtroffen. Dat mislukte. „Ik wilde niet tot het uiterste gaan. Okidoki is net weer begonnen.”

Desondanks blijft Zoer bezig aan een imponerende reeks. Vrijwel overal waar hij start eindigt hij hoog in het klassement. De afgelopen zomer maakte hij deel uit van de Nederlandse equipe die bij de wereldtitelstrijd in Aken goud won. Aangezien eigenaar (en vader) Arend Zoer een miljoenenbod op Okidoki afsloeg, bleef het dier behouden voor de vaderlandse top.

Zoer toonde zich opgetogen met zijn prestaties in de Brabanthallen. „Normaal gesproken had Okidoki na een periode van rust een paar concoursen nodig om in het ritme te komen. Nu heeft het meteen het niveau te pakken. Dat geeft aan dat het paard nog steeds beter wordt. Het is jammer van die ene fout, maar verder zijn we niet in de buurt van het hout geweest. Ik ben tevreden.”

Hij richt zich met Okidoki op het buitenseizoen. De wereldbekerfinale van Las Vegas rijdt hij medio april met Lincoln. De Super League en de EK in Mannheim zijn de volgende doelen met Okidoki. „Ik beschik over twee geweldige beesten. Daarom kan ik deze keuzes maken. Wie van de twee de beste is? Ze ontlopen elkaar weinig, ze zijn gewoon twee toppers.”

Behalve Zoer plaatsten ook Leopold van Asten en Gerco Schröder zich voor de wereldbekerfinale in Las Vegas. Ze voldeden aan de norm om bij de eerste achttien te geraken in de eindstand van de Europese League.

Dressuuramazone Anky van Grunsven kwam in de Brabanthallen niet in actie. Ze verwacht na de geboorte van haar tweede kind een rentree te maken bij de nationale titelstrijd in mei. (ANP)