Sportieve wraak Ronaldo

Met een getergde Ronaldo walste Portugal zaterdag in het EK-kwalificatieduel over België heen. Net als de Belgen maken de Engelsen zich zorgen: slechts 0-0 in Israël en ruzie in de ploeg.

Getergd door een brutale opmerking van de Belgische doelman Stijn Stijnen heeft de Portugees Cristiano Ronaldo zaterdag in Lissabon laten zien waarom hij momenteel een van Europa’ beste voetballers is. De Belg haalde eind vorige week de Portugese, Engelse en Belgische pers door de roepen dat de spits van Manchester United in de EK-kwalificatiewedstrijd Portugal-België „hard aangepakt moet worden, zodat hij al na twee minuten van het veld moet”. Voldoende aanleiding voor Ronaldo om nog eens te laten zien hoe goed hij kan voetballen. Portugal draaide onder zijn leiding de Belgen dol. Met een 4-0 nederlaag kwamen Stijnen en co er nog genadig vanaf.

Ook het bestuur van de Belgische voetbalbond was allerminst ingenomen met de oorlogszuchtige taal van Stijnen. Ze oefenden druk uit op bondscoach René Vandereycken om de doelman van Club Brugge niet op te stellen. Maar Vandereycken hield vast aan Stijnen. Bij aankomst in Lissabon werd de doelman zodanig belaagd door de Portugese pers en bedreigd door voetbalfans dat extra veiligheidsmaatregelen genomen moesten worden. Voor en tijdens de wedstrijd werden Stijnen en zijn ploeg uitgefloten. Door de show van Ronaldo in de tweede helft was de rel snel vergeten.

Ronaldo, die week in week uit bij Manchester United schittert en al 16 doelpunten achter zijn naam heeft staan, was in Lissabon onstuitbaar. Hij scoorde twee keer en liet de Belgische verdedigers met kap- en draaibewegingen verdwaasd achter. Na afloop sloten Stijnen en Ronaldo vrede.

De Belgische nederlaag was voor de voorman van het Vlaams Belang, Filip Dewinter, aanleiding te roepen dat Vlaamse spelers gescheiden moeten worden van Waalse spelers. „De spelers voelen zich nauwelijks verbonden met elkaar. Ze beschouwen de nationale ploeg als een vervelenden opdracht, als corvee.” Hij pleit voor ‘Vlaamse Leeuwen in plaats van Rode Duivels’.

België kan zich door de nederlaag in Portugal nauwelijks nog plaatsen voor het EK van volgend jaar. Polen, Portugal, Finland en Servië zijn in groep A favoriet voor de twee kwalificatieplaatsen. Polen, de ploeg van coach Leo Beenhakker, won vlot van het zwakke Azerbeidzjan (5-0). Servië leed een verrassende nederlaag in Kazachstan (2-1), getraind door de Nederlander Vincent Pijpers. Woensdag ontvangt Servië Portugal.

Ook in Engeland beginnen de voetbalfans zich ernstige zorgen te maken. Het Engelse team speelde in Tel Aviv 0-0 tegen Israël. In de laatste vijf wedstrijden scoorde Engeland slechts één keer (in een oefenduel met Nederland in november 2006). De Engelsen speelden zeer zwak en werden daarom langdurig uitgejouwd door de vierduizend meegereisde Engelse fans. Na de wedstrijd zou, volgens diverse Engelse media, de teleurgestelde bondscoach Steve McClaren, laaiende ruzie hebben gehad met aanvaller Wayne Rooney. Volgens McClaren is het geschil inmiddels bijgelegd. Woensdag spelen de Engelsen tegen het zwakke Andorra.

In deze groep is Kroatië leider gebleven door een 2-1 overwinning op Macedonië. Rusland, het team van coach Guus Hiddink, blijft volgen door een 2-0 overwinning in Tallinn op Estland, gecoacht door de Nederlander Jelle Goes. De Russen zijn nog ongeslagen en kregen in vijf duels maar één doelpunt tegen.

Duitsland speelde voor groep D een indrukwekkende wedstrijd in Praag tegen Tsjechië. De Tsjechen verloren tegen de collectief sterke Duitsers voor het eerst sinds juni 1995 een EK-kwalificatiewedstrijd. Sindsdien was Tsjechië 26 wedstrijden ongeslagen. Bij winst op Duitsland had de ploeg een Europees record gebroken. Voor de Duitsers maakte de Braziliaanse Duitser Kevin Kuranyi twee doelpunten, alvorens Milan Baros tegen scoorde.

Turkije boekte in Athene voor groep C een opmerkelijke zege op aartsrivaal Griekenland. Na een1-0 voorsprong werden de Grieken voor eigen publiek onder de voet gelopen: 1-4. De Turkse pers kwam superlatieven te kort. Ze noemden hun voetballers ‘de veroveraars van Athene’. In dezelfde groep won Bosnië-Herzegovina in Oslo verrassend met 2-1 van Noorwegen. Het duel werd in het begin een half uur gestaakt, omdat supporters vuurwerk en brandende fakkels gooiden.