Snoop Dogg kan wat P. Diddy mist

Concert: P. Diddy & Snoop Dogg. Gehoord: 25/3, HMH Amsterdam.

Het had een historisch concert moeten zijn, het optreden van Snoop Dogg en P. Diddy gisteravond in de Heineken Music Hall in Amsterdam. In de jaren negentig waren de kopstukken van de platenlabels Deathrow Records uit Los Angeles en Bad Boy Records uit New York verwikkeld in een vete. Snoop’s labelgenoot Tupac Shakur en Diddy’s protegé The Notorious B.I.G. kwamen na spanningen en dreigementen kort na elkaar op gewelddadige wijze om het leven. Het was symbolisch dat Snoop Dogg en Diddy, die sinds de moorden ieder voor zich een flink deel van hun carrière vullen met odes aan hun vermoorde kameraden, dat nu tegelijk op één podium deden.

De historische lading kon de ongeïnspireerdheid van de twee rapveteranen geen moment verbloemen. Van P. Diddy was al bekend dat hij nauwelijks kon rappen. Diddy leek zich dat te realiseren, want met al zijn raps liep een band mee en het leek er op dat hij vrijwel het hele optreden playbackte. Dan kun je natuurlijk een showband meenemen die exact meespeelde met de tape en wat danseressen en achtergrondzangeressen, maar dan kan de hoofdact net zo goed thuis blijven.

Snoop Dogg redde de avond met een optreden zoals hij dat al geeft sinds het verschijnen van zijn debuutalbum Doggystyle(1993). Veel loodzware funkbassen, hoog piepende melodieën, stevig marcherende drums, een prettig lome en ironische rapstijl en een joint ter grootte van een kinderarm. Hoewel de bassen hemeltergend hard stonden en ook Snoop Dogg op ingeblikte raps en refreinen leunde, weet hij als één van de weinige rappers de kracht van zijn nummers live overeind te houden.

Wat hadden we graag wat van de dreigende gangsta-funk van zijn laatste albums gehoord in plaats van alleen de glijerige singles. Snoop Dogg wordt steeds meer een Las Vegas-achtige showact met een hitsrevue uit vooral lang vervlogen tijden, terwijl hij als albumartiest ook de laatste jaren regelmatig imponeerde.

Helaas voor de Britten dreigt juist de altijd vermakelijke Snoop Dogg te moeten afhaken bij de vijf concerten met P. Diddy in Groot-Brittannië, wegens een opstootje dat zijn entourage in 2006 veroorzaakte op vliegveld Heathrow. De Britse autoriteiten weigeren de rapper vooralsnog een visum te verstrekken. Daarom was wellicht tussen de portretten van dode rappers en r&b-artiesten een afbeelding van prinses Diana te zien. Mocht dat niet helpen, treedt P. Diddy morgen in zijn eentje op in het Londense Wembley-stadion.

    • Saul van Stapele