Snelweg sluiten?

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) wil de happy hours in cafés aanpakken, omdat 14- en 15-jarigen hiervan gebruik blijken te maken. Dat lijkt mij de omgekeerde wereld. Ondernemers behoren de vrijheid te hebben om hun eigen prijzen te bepalen en dienen tegelijkertijd de verantwoordelijkheid te nemen om de wet na te leven. Ondernemers die 14- en 15-jarigen alcohol verkopen, zijn gewoon strafbaar. Maar moeten de `goeden`, in dit geval de 16-plussers, opdraaien voor het feit dat sommigen de wet niet opvolgen en de overheid die niet handhaaft? Bovendien liggen de happy hourprijzen in het algemeen nog steeds boven de prijzen van alcohol in de supermarkt.

Ondernemers die aan jongeren onder de 16 alcohol schenken, moeten een lik- tuk- of zero tolerance-aanpak krijgen, evenals de jongeren zelf én hun ouders. Het verbieden van happy hours is te belachelijk voor woorden. Je sluit een snelweg toch ook niet omdat je er te hard kan rijden? Klink moet niet tegen happy hours zijn, maar zorgen dat kinderen niet in de kroeg komen.

    • Machteld Vlaanderen Leiden