Schoolbasketbal of spektakel

De basketballers van Magixx uit Nijmegen wonnen gisteren de nationale beker.

Energieke Amerikanen speelden de hoofdrol.

Alhaji Mohammed van Magixx uit Nijmegen (rechts) legt aan, maar komt niet tot scoren. Foto Bram Budel Nationale bekerfinale basketbal tussen Matrixx Magixx uit Nijmegen en Hanzevast Capitals uit Groningen. De beker werd gewonnen door Matrixx, op de foto probeert Alhaji Mohammed van die ploeg te scoren maar een speler van Groningen komt ertussen. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Het zullen vast niet de Amerikanen van Magixx zijn die bondscoach Marco van den Berg van de Nederlandse basketbalploeg omschreef als „luie, ongeïnteresseerde, zelfzuchtige passanten die voor de ontwikkeling van basketbal in ons land geen enkele toegevoegde waarde hebben”. Drie energieke Amerikaanse spelers gaven de door het team uit Nijmegen gewonnen nationale bekerfinale kleur en toonden de spagaat waarin het Nederlandse clubbasketbal zich bevindt.

Van den Berg uitte zijn kritiek eerder deze maand in een column op internet. Daarin stelt de bondscoach voor het maximale aantal buitenlandse spelers per eredivisieteam de komende vijf jaar tot twee te beperken. Niet alleen zouden de Amerikanen Nederlandse talenten in hun ontwikkeling remmen, ook zou de „laakbare houding” van de „gastarbeiders” een verkeerd voorbeeld zijn voor jonge spelers. Van den Berg pleit voor opheffing van de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB) waarin de clubs zijn verenigd, en voor het aanstellen van een commissioner die de competitie „weer rendabel en marktwaardig” kan maken met een bijdrage van vijftienduizend euro per club.

De vraag is waarom Van den Berg juist nu de aanval op de FEB heeft ingezet. De bevlogen coach van eredivisieclub Omniworld uit Almere wist bij zijn aantreden als bondscoach in mei vorig jaar waar hij aan begon, als keuzeheer in een competitie die dit seizoen is vrijgegeven voor buitenlandse spelers. Zijn ongenoegen over die regeling en zijn wens voor een nationale jeugdopleiding heeft Van den Berg vaker uitgesproken, maar in zijn column treft hij ook de bestuurders van zijn eigen club.

Voorzitter Henk Reekers van de FEB verweet Van den Berg in een reactie gebrek aan kennis en vroeg zich hardop af of de bondscoach nog door wil met zijn baan. Een opvallende opmerking omdat de Nederlandse selectieteams onder de vlag van de Nederlandse Basketbalbond (NBB) spelen. Succescoach Ton Boot, die tegenwoordig in dienst is van Capitals uit Groningen en bij het nationale team een rol als supervisor vervult, bemoeide zich met de klucht na afloop van een competitiewedstrijd. „Marco moet gesteund worden. Vanuit de NBB wordt hij massaal aangevallen door die eikels”, zei de kampioenenmaker. „De FEB gijzelt het bestuur van de NBB en die kleuterclub neem ik al tijden niet meer serieus.”

De ploeg van Boot verloor gisteren in Sporthallen Zuid enigszins verrassend de nationale bekerfinale, het uithangbord van de NBB. Magixx, dat een discotheek als hoofdsponsor heeft, sloeg in het eerste kwart een gat tegen het ongeïnspireerde Capitals en won gemakkelijk met 70-60. Smaakmakers waren de lange, donkere Amerikanen Shawnson Johnson, Alhaji Mohammed en Seamus Boxley. Hun spectaculaire dunks en rebounds, veelal gevolgd door non-verbaal machtsvertoon, stonden in schril contrast met de tweepunters van houterig ogende Nederlandse collega’s.

Boot nam na afloop plaats bij de persconferentie, kreeg een glas water en besloot verder te gaan waar hij in de vorige ontmoeting met mediavertegenwoordigers was gebleven. „We kunnen niet eens kiezen uit water en cola”, mopperde de coach. „Dit is niet de entourage van een finale.”

Directeur Louis Geleijnse van de NBB hield zich op de vlakte over de uitspraken van Van den Berg. „Zie het als een hartekreet uit liefde voor het spelletje. Ik begrijp inhoudelijk volledig waar hij het over heeft. We moeten meer Nederlandse jongens opleiden en basketbal in het land ontwikkelen. Daar zijn alle partijen het wel over eens. We verschillen alleen van mening over het proces.”

Geleijnse, die zei de aanstaande bestuursvergadering van de basketbalbond nodig te hebben om tot een standpunt van de NBB te komen over de kritiek, denkt in hetzelfde tijdschema als de FEB. „Marco wil alles in één keer omgooien. Ik droom ook wel eens dat we alles in een dag kunnen veranderen, maar zo werkt het niet. Wij willen het minimumaantal verplichte Nederlanders in de eredivisie geleidelijk verhogen. In een jaar of vijf, zes kunnen we bereiken wat Marco wil en wat iedereen wil.”

De jongste coach in de eredivisie, Michael Schuurs (29) van Magixx, gaf gisteren Van den Berg gelijk maar twijfelt of basketbal in Nederland gediend is van een maximumaantal van twee buitenlanders per team. „Drie of vier vind ik ook prima. Ik vind het mooi hoe de bondscoach opkomt voor de Nederlanders in de nationale competitie, maar het baart me ook zorgen. Ik ben echt een voorstander van Nederlanders in mijn selectie, liefst in onze eigen jeugdteams opgeleid. Maar wij zijn gewoon minder atletisch gebouwd. Het publiek komt niet naar droog schoolbasketbal kijken. Het zijn de Amerikanen die de sporthal vullen en die kinderen enthousiast maken voor de sport. Wij zijn de discoploeg waarnaar je voor het entertainment komt.”

Bekijk de column van de bondscoach op www.debasketballsitevannederland.nl

    • Michiel Dekker