Russische politie slaat betoging neer

De Russische politie heeft zaterdag een betoging tegen president Poetin in Nizjni Novogorod met grof geweld voorkomen. De zogeheten ‘Mars der Ontevredenen’ eindigde in ruim honderd arrestaties, waaronder twaalf man buitenlandse pers. De Nederlandse correspondenten Remco Reiding en Jelle Brandt Corstius werden twee uur vastgehouden. Reiding kreeg twee klappen op zijn hoofd.

‘Een Ander Rusland’, het oppositiefront van schaakgrootmeester Kasparov, organiseerde de ‘Mars der Ontevredenen’. Begin deze maand trok een dergelijke mars in St. Petersburg enkele duizenden betogers, die ondanks een demonstratieverbod wisten door te dringen tot het stadscentrum.

In Nizjni Novgorod lieten de lokale autoriteiten niets aan het toeval over. De rechtbank verbood vorige week een mars door de winkelpromenade Bolsjaja Pokrovkaja naar het Gorkiplein. De organisatoren kondigden aan geen genoegen te nemen met een locatie buiten het centrum. Eerder nam de politie 60.000 protestbrochures in beslag en werden activisten van hun bed gelicht. Zaterdag bleek dat een politiemacht van 20.000 man drie kordons rond het centrum had gelegd, wat tot grote verkeerschaos leidde.

Zo’n honderd mensen haalden toch het Gorkiplein, van wie de helft journalisten. Vrijwel iedereen werd gearresteerd. Woordvoerder Beloenov van ‘Een Ander Rusland’ toont zich verheugd over de betoging, waar men weinig van verwachtte: de leiders van ‘Een Ander Rusland’ bleven thuis.

Beloenov: „De winst is dat de bevolking van Nizjni aan onze kant stond. Duizend agenten die twee oudjes onder de voet lopen: zo’n absurdistische horrorshow werkt in ons voordeel.” Een Ander Rusland heeft nieuwe marsen in Moskou en St. Petersburg gepland op 14 en 15 april.

De jeugdbeweging van het Kremlin bracht als tegenzet gisteren 15.000 jongeren met bussen naar Moskou om honderdduizend nieuwe leden te werven.