retour den haag-brussel

Mariëtte Hamer Foto Tweede Camera DENHAAG:DEC2001 PVDA_kamerlid Mariette Hamer FOTO TWEEDE CAMERA Tweede Camera

Wie mag vooraan?

Na weken van duwen en trekken is de hiërarchie in de PvdA-fractie vorige week definitief vastgesteld. De portefeuilles zijn verdeeld, dus vanaf nu is duidelijk welk Kamerlid over welk onderwerp het woord gaan voeren. De grote winnaar, volgens veel fractiegenoten: Martijn van Dam (28), de mediawoordvoerder die de zware post Buitenlandse Zaken heeft gekregen.

Ook fysiek zijn de verhoudingen vastgesteld. Het deze maand gekozen fractiebestuur heeft zichzelf op de voorste bankjes van de Tweede Kamer geposteerd. Fractievoorzitter Jacques Tichelaar en vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer zitten vooraan. De nieuwe bestuursleden Jeroen Dijsselbloem en, opnieuw, Martijn van Dam zitten pal achter hen. De plekken daarachter worden verdeeld volgens de volgorde op de kandidatenlijst en niet, zoals tot nu toe gebruikelijk, op alfabetische volgorde. Eén uitzondering is er gemaakt. Nummer vijf Ton Heerts moest plaatsmaken voor de 34-jarige Marianne Besselink (nummer 10). De plek van de nummer vijf is prominent in beeld op televisie – en dan kun je beter een jonge vrouw hebben. Opvallende fractiegenoten als Khadija Arib, Roos Vermeij en Mei Li Vos zijn achterin de zaal terechtgekomen.

Voor de ongelukkigen die buiten het fractiebestuur zijn gevallen, heeft de PvdA de baan van ‘clustercoördinator’. Aleid Wolfsen en Diederik Samsom, ervaren en gerespecteerde Kamerleden, wilden graag meer doen dan alleen het Kamerwerk. Beiden zijn geen fractiebestuurder of lid van het kabinet geworden. Wolfsen is nu ‘clustercoördinator Zorg en Sociaal, Economisch, Financieel’. Samsom heeft ‘Buitenlands beleid’ gekregen. Dat betekent in zijn geval, zegt vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer, dat hij leiding geeft aan de Kamerleden Martijn van Dam, Angelien Eijssink en Luuk Blom. „En elke twee weken hebben de clustercoördinatoren strategisch overleg met het fractiebestuur”, zegt Hamer. (GV)

Woorden Wilders

PVV-leider Geert Wilders waarschuwde vorige week in een gesprek met het Nederlands Dagblad dat zijn critici een klimaat creëren waarin hij getroffen zou kunnen worden door een steen die van links komt. „Ik zeg het hard: mijn critici zijn er medeverantwoordelijk voor als er iets verschrikkelijks gebeurt. Een gek kan een steen tegenkomen en denken: het mag toch?”

De vraag is in hoeverre Wilders zelf bijdraagt aan een verharding van het debat. Een bloemlezing uit zijn columns op de website nieuwnieuws.nl: De journalisten van de NOS zijn „onze leninistische vrienden van het achtuurjournaal”. Schoolboeken geven een „volledig verwrongen beeld van de landelijke politiek”. Daarom behoren „rituele schoolboekverbrandingen op het Binnenhof” tot de mogelijkheden. Turkije mag geen lid worden van de Europese Unie want „met Turkije zou Europa het paard van Troje binnenhalen, maar dan eentje met een onvervalste boerka aan die galoppeert voor de jihad.”

Volgens Wilders is zijn partij de enige die wakker is in Den Haag. „Geen politiek-correcte spelletjes om de grijze Haagse muizen te behagen. Geen concessies aan het linkse journaille dat Den Haag in zijn wurggreep heeft”. (FV)

Beetje weggestopt

De Tsjechische premier Vaclav Klaus mocht helemaal vooraan staan, tijdens de traditionele groepsfoto van de Europese regeringsleiders in Berlijn. Dit weekend poseerden ze voor de Brandenburger Tor, een uitgelezen moment om vereeuwigd te worden naast beroemde collega’s als Angela Merkel en Jacques Chirac. Op de groepsfoto is het gezicht van de Nederlandse premier Balkenende echter nauwelijks te zien. Hij staat op de achterste rij, hinderlijk in de weg gezeten door zijn Spaanse collega Zapatero (GV)

Bijdragen: Guus Valk en Frank Vermeulen

    • Guus Valk
    • Frank Vermeulen