Remco krijgt klompen

Een doosje pleisters, twee klompjes: meer kon de Nederlandse ambassade niet voor Remco en Jelle betekenen.  Ambassadeur J.P. Dirkse had vandaag een guitig cadeautje en beloofde ’op een laag niveau’ vragen te laten stellen over de mishandeling van de Nederlandse correspondenten, zaterdag in Nizjni Novgorod. (de pizzabezorger van de ambassade vraagt het aan de koffiejufrouw van Buitenlandse Zaken, zoiets?) Op een iets hoger niveau zou dat de handelsbetrekkingen 

disagree.jpgEen doosje pleisters, twee klompjes: meer kon de Nederlandse ambassade niet voor Remco en Jelle betekenen. 

Ambassadeur J.P. Dirkse had vandaag een guitig cadeautje en beloofde ’op een laag niveau’ vragen te laten stellen over de mishandeling van de Nederlandse correspondenten, zaterdag in Nizjni Novgorod. (de pizzabezorger van de ambassade vraagt het aan de koffiejufrouw van Buitenlandse Zaken, zoiets?) Op een iets hoger niveau zou dat de handelsbetrekkingen  schaden niet zinvol zijn.

Dirkse verklaarde volgens Remco tevens ’dat we toch zeker geen schandaal willen’ want dat zou ‘niet effectief’ zijn. Ik had daar wel begrip voor, als Realpolitiker, maar wij belden onderling eens wat en nu denk ik toch: wat is er mis met een schandaaltje? 

Moet het Westen de ogen sluiten als de Russische overheid welbewust journalisten aanvalt en mishandelt? Is appeasement zoals Dirkse voorstaat, werkelijk ‘effectief’ bij een staat die enerzijds uiterst gevoelig is voor westerse kritiek en anderszijds steeds aftast hoever het kan gaan? Rusland is nu gewaarschuwd. Als de OMON de volgende keer een Nederlandse correspondent doodslaat, dan deinst de ambassade er niet voor terug om de tweede ambassaderaad met een démarche op pad te sturen. 

Of moeten we van de mug geen olifant maken? Ik weet het niet … wat denkt u? Discussieer bij Remco. Diens avonturen vindt u hier en die van Jelle hier kijk hier naar foto’s. Overigens: de pleisters zijn teenpleisters. Remco werd in zijn gezicht geslagen.

    • Coen van Zwol