Red Bull pept je op, maar niet op school

Het Lauwers College in het Friese Buitenpost bindt de strijd aan met energiedranken als Red Bull. Op de website van de christelijke scholengemeenschap waarschuwt de directie voor de gevaren van pepdrankjes. „We zijn preventief bezig”, zegt locatiedirecteur Douwe Holwerda.

School is al zo slaapverwekkend en dan verbiedt u pepdrankjes?

„We verbieden niks, we vragen aandacht voor onze zorg. Overigens begrijp ik het wel als leerlingen op die manier reageren. Een beetje opstandig, dat hoort bij de leeftijd.”

Wat is er mis met Red Bull?

„Een paar weken geleden hadden we een hyperactieve leerling. Toen we vroegen wat er met hem aan de hand was, bleek hij vier blikjes Red Bull te hebben gedronken. In één zo’n blikje zit net zoveel cafeïne als in zes koppen koffie. Die grote hoeveelheid cafeïne zorgt ervoor dat je weer even vol energie bent. Maar twintig minuten later ben je futloos en heb je geen energie meer om de lessen te volgen.”

Zijn de energiedrankjes nu pas doorgedrongen tot Buitenpost?

„Ik heb geen verklaring voor deze late opkomst. Wat ik wel weet, is dat je er als school niet alleen bent om leerlingen Franse woordjes te leren. Het is ook onze taak te wijzen op gevaren van roken, alcohol en gokverslaving. Energiedranken horen daarbij.”

Let u er ook op dat leerlingen geen zes koppen koffie drinken in de kantine?

„Daar zijn de pauzes veel te kort voor. We proberen leerlingen zo veel mogelijk zelf te laten beslissen. Dat werkt het best. Laatst heeft de leerlingenraad elf automaten met ongezond snoepgoed uit de school gegooid. Nu bestellen ze hapjes bij een bakker en een slager. Wat? Bijvoorbeeld broodjes saté. Ja, van slecht naar gezond is een heel traject.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens