Publiek wil meer dan schoolbasketbal

De basketballers van Magixx uit Nijmegen wonnen gisteren de nationale beker. Drie Amerikanen gaven de finale kleur met spectaculaire dunks en rebounds.

Het zullen vast niet de Amerikanen van Magixx zijn die bondscoach Marco van den Berg van de Nederlandse basketbalploeg omschreef als „luie, ongeïnteresseerde, zelfzuchtige passanten die voor de ontwikkeling van basketbal in ons land geen enkele toegevoegde waarde hebben”. Drie energieke Amerikaanse spelers gaven de door het team uit Nijmegen gewonnen nationale bekerfinale kleur en toonden de spagaat waarin het Nederlandse clubbasketbal zich bevindt.

Van den Berg uitte zijn kritiek eerder deze maand in een column op internet. Daarin stelt de bondscoach voor het maximale aantal buitenlandse spelers per eredivisieteam de komende vijf jaar tot twee te beperken. Niet alleen zouden de Amerikanen Nederlandse talenten in hun ontwikkeling remmen, ook zou de „laakbare houding” van de „gastarbeiders” een verkeerd voorbeeld zijn voor jonge spelers. Van den Berg pleit voor opheffing van de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB) waarin de clubs zijn verenigd, en voor het aanstellen van een commissioner die de competitie „weer rendabel en marktwaardig” kan maken.

De vraag is waarom Van den Berg juist nu de aanval op de FEB heeft ingezet. De bevlogen coach van eredivisieclub Omniworld uit Almere wist bij zijn aantreden als bondscoach in mei vorig jaar waar hij aan begon, als keuzeheer in een competitie die dit seizoen is vrijgegeven voor buitenlandse spelers. Zijn ongenoegen over die regeling en zijn wens voor een nationale jeugdopleiding heeft Van den Berg vaker uitgesproken, maar in zijn column treft hij ook de bestuurders van zijn eigen club.

Voorzitter Henk Reekers van de FEB verweet Van den Berg in een reactie gebrek aan kennis en vroeg zich hardop af of de bondscoach nog door wil met zijn baan. Een opvallende opmerking omdat de Nederlandse selectieteams onder de vlag van de Nederlandse Basketbalbond (NBB) spelen. Coach Ton Boot van Capitals uit Groningen, die bij het nationale team een rol als supervisor vervult, bemoeide zich na een competitieduel met de klucht. „Marco moet gesteund worden. Vanuit de NBB wordt hij massaal aangevallen door die eikels”, zei de kampioenenmaker. „De FEB gijzelt het bestuur van de NBB en die kleuterclub neem ik al tijden niet meer serieus.”

De ploeg van Boot verloor gisteren in Sporthallen Zuid verrassend van Magixx (70-60) in de bekerfinale, het uithangbord van de NBB. Smaakmakers uit Nijmegen waren de donkere Amerikanen Shawnson Johnson, Alhaji Mohammed en Seamus Boxley. Hun spectaculaire dunks en rebounds, vaak gevolgd door non-verbaal machtsvertoon, stonden in schril contrast met de tweepunters van houterig ogende Nederlanders.

Boot nam na afloop plaats bij de persconferentie, kreeg een glas water en besloot verder te gaan waar hij was gebleven. „We kunnen niet eens kiezen uit water en cola”, mopperde de coach. „Dit is niet de entourage van een finale.”

NBB-directeur Louis Geleijnse hield zich op de vlakte over de uitspraken van Van den Berg. „Zie het als een hartekreet uit liefde voor het spelletje. Alle partijen zijn het met hem eens, maar we verschillen van mening over het proces.”

Geleijnse, die zei de aanstaande bestuursvergadering nodig te hebben om tot een standpunt van de NBB te komen over de kritiek, denkt in hetzelfde tijdschema als de FEB. „Marco wil alles in één keer omgooien. Wij willen het aantal Nederlanders geleidelijk verhogen. In een jaar of vijf kunnen we bereiken wat iedereen wil.”

Coach Michael Schuurs van Magixx betwijfelt of de eredivisie gediend is met een maximum van twee buitenlanders per team. „Het is mooi dat de bondscoach opkomt voor de Nederlanders, maar drie of vier vind ik beter. Ik ben ook voorstander van eigen jeugd, maar Nederlanders zijn gewoon minder atletisch gebouwd. Het publiek komt niet voor droog schoolbasketbal. Het zijn de Amerikanen die de sporthal vullen en die kinderen enthousiast maken voor de sport.”

    • Michiel Dekker