Posteleinpuree met spek

Janneke is op culinaire tour door Thailand. Geïnspireerd door de Thaise keuken staat ze volgende week weer op Hollandse grond. Geïnspireerd door de pure, verse en pittige gerechten die à la minute in de wok voor haar zijn bereid. Op smaak gebracht met een lepeltje geurige currypasta, fijngesneden citroenblad of een handvol Thaise basilicum.

Tegelijkertijd zal ze verlangen naar de smaken van eigen bodem. Naar de perfect gebakken kalfsgehaktbal, naar een verse snee wit brood met roomboter en oude boerenkaas. En naar de eerste asperges die een dezer dagen hun kopje boven de grond steken. Aardappelen, makreel, Zeeuws spek en postelein: Janneke, welkom thuis! Schuif aan en geniet weer van alle lekkers uit eigen land.

We eten posteleinpuree met Zeeuws spek en krokant gebakken makreelfilets. Postelein kennen we in een winter- en zomervariant. Winterpostelein is nog verkrijgbaar en is fijner dan de stevige zomerpostelein die heel lekker is in de wok. De frisse en knapperige winterpostelein is heerlijk door de aardappelpuree.

Ook zet ik je makreel voor, een van mijn favoriete vissoorten. Hoewel de meeste makreel gerookt wordt, geef ik de voorkeur aan mooie verse filets, mét huid. Stevig en sappig van smaak zijn ze een ‘vette hap’. Want, makreel bevat – overigens net als postelein – veel omega-3-lipiden. Janneke, we eten dus niet alleen lekker vandaag, maar ook heel gezond. Net als in Thailand. Welkom thuis, gezellig dat je aanschuift.

Posteleinpuree met Zeeuws spek en krokante makreelfilets (voor 4 personen)

1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken

12 plakjes Zeeuws spek, in reepjes

3 el olijfolie

4 handjes postelein

125 ml crème fraîche

2 el grove (Limburgse) mosterd

8 verse makreelfilets, met huid

Kook de aardappelen in een bodempje water met zout gaar. Bak in de tussentijd het Zeeuws spek in 1 eetlepel olijfolie krokant uit en zet het apart. Verwijder de worteltjes en eventuele de harde steeltjes van de postelein. Was de postelein en laat de groente goed uitlekken in een vergiet. Giet de aardappelen af en stamp ze met de crème fraîche fijn. Breng de puree op smaak met de mosterd en houd die warm. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Wrijf de makreelfilets met zout en peper in en leg ze op de huid in de pan. Bak de makreelfilets op de huid in 2-3 minuten mooi bruin en knapperig. Keer de visfilets en bak ze op de vleeskant nog 1-2 minuten. Schep het Zeeuws spek en de postelein met royaal gemalen peper door de puree. Verdeel de posteleinpuree over de borden en leg de makreelfilets erbij. Serveer meteen, knapperige postelein en krokante makreelfilet zijn het lekkerst.

Janneke Vreugdenhil is deze week op culinaire reis in Thailand. Vijf deelnemers aan het weblog geven deze week hun recept. Wat zouden zij koken als Janneke kwam eten? Praat mee op nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Philippi