Overdenk zonden met wijn

Een goede wijn ontwikkelt zich als een mensenleven, hij begint jong, fris en spartelend. In de pubertijd is hij soms wat koppig door een stevige tannine die dat ruwe gevoel rondom je tanden en tandvlees veroorzaakt. Pas jaren later wordt hij meer belegen en komt hij op dronk. In de tussentijd kan de wijn echter in een gesloten periode terechtkomen, een ontwikkelingsfase die zich vooral tentoonspreidt door fruitloze aroma’s. Zie het als een soort midlifecrisis, waar hij alleen maar weer sterker uitkomt.

Ook crises in het leven moeten soms ‘gevierd’ [sic] worden met wijn. Mooie wijnen zijn een probaat middel om tot verdieping en bezinning te komen. Je hebt je grote liefde onbedoeld pijn gedaan, je hebt een financiële misser gemaakt of je wilt gewoon je zonden overdenken, bij mij werkt een champagne dan bijzonder goed. Winston Churchill, zelf een groot champagneliefhebber, omschreef dat op excellente wijze: „In victory we deserve it, in defeat we need it.” En zo is het maar net.

De schoonheid van deze mousserende wijn openbaarde zich afgelopen week weer aan mij toen ik vier dagen in de Champagne-streek verbleef. Ik proefde bij prestigieuze huizen, maar ontdekte ook uitermate goede kwaliteit bij kleine boertjes die al het werk zelf doen. Van plukken tot bottelen, in het hele proces leggen ze hun ziel. En dat was te proeven, voor een bespottelijk lage winkelprijs van soms veertien euro. Iets wat we ons in Nederland, waar de gemiddelde fles begint bij vijfentwintig euro, helemaal niet kunnen voorstellen. Maar ook in de cafés en restaurants, iedereen zag je met een glas of een fles champagne, bij het eten, of gewoon als aperitief. Een millésimé – een champagne die uitsluitend is gemaakt van druiven uit één goed oogstjaar – van een gerenommeerd huis zag ik op wijnkaarten staan voor slechts vijfenveertig euro. Natuurlijk blijft dat een hoop geld, maar het staat niet in verhouding tot de prijzen die men er hier vaak voor vraagt. Wanneer staat er in Nederland nu eens een restaurant op dat geen exorbitante hoge prijs voor z’n champagne vraagt? Zodat wij met z’n allen veel vaker naar de sterrenwijn kunnen grijpen. In good times ánd in bad times.

Meer lezen over champagne? www.champagne.nl www.champagneinfo.net www.sprankling.nl

    • Cuno van 't Hoff