Oppositie Spanje boycot El País

Krantenlezers moeten Spanje’s kwaliteitskrant El País niet meer kopen, adverteerders moeten deze krant boycotten en aandeelhouders van het uitgeversconcern Prisa, dat El País uitgeeft, moeten zich terugtrekken uit het bedrijf.

De conservatieve, oppositionele Partido Popular heeft tot deze ongekende boycot opgeroepen omdat partijleider Mariano Rajoy zich beledigd acht door Prisa-voorzitter Jesús Polanco. Die heeft de PP ervan beschuldigd niet alleen steeds meer het werk van onafhankelijke journalisten te dwarsbomen. Ook zou de partij anti-democratische trekjes vertonen en haatgevoelens aanwakkeren die ooit tot de Spaanse burgeroorlog hebben geleid.

De PP zal journalisten van El País niet meer te woord staan en geen medewerking verlenen aan andere media van Prisa, zoals Spanje’s grootste commerciële radiostation Cadena SER.

De oproep tot boycot is door de internationale organisatie Journalisten Zonder Grenzen veroordeeld als een aanval op de vrijheid van meningsuiting in Spanje. De Partido Popular heeft de afgelopen maanden met een reeks massademonstraties en tumultueuze debatten in het parlement de regering-Zapatero beschuldigd van verraad en onwettig handelen. Dit vooral naar aanleiding van pogingen van de regering om een akkoord te sluiten dat een einde moet maken het geweld van de ETA in Baskenland.