nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Jungle. Marcel Haenen is al vier dagen in de jungle waar 30 procent van alle planten en dieren ter wereld te vinden zou zijn. Op zijn weblog Tango schrijft hij: „Alleen al in het stroomgebied van de Amazonerivier leven 427 soorten zoogdieren, 1.294 soorten vogels, 378 soorten reptielen, 427 soorten amfibieën en ten minste 3.000 verschillende vissoorten. Zeggen ze. Want na vier dagen in de jungle waag ik die cijfers te betwijfelen. In het Amazonewoud - even groot als het geciviliseerde deel van Europa - zie je vrijwel geen enkel dier. Ik was al blij met deze libelle die op de reling van de jungleboot een wesp ging zitten wegknagen.’’ www.nrc.nl/tango

Undercover. Marie-José Klaver signaleert dat de politie van New York in Europa en Canada vredesactivisten heeft bespioneerd. Dat meldde de New York Times gisteren, staat op haar weblog. „De politie ging undercover de gangen na van activisten die mogelijk rellen wilden veroorzaken tijdens de conventie van de Republikeinse partij die in de nazomer van 2004 werd gehouden. De Amerikaanse politiemensen infiltreerden op websites en in chatrooms van Europese en Canadese vredesactivisten. De New Yorkse politie identificeerde enkele activisten die via websites tot geweld opriepen of geweld voorspelden.” De krant concludeert dat de politie ook talloze mensen bespioneerd heeft die geenszins van plan waren om de wet te overtreden. Het gaat om leden van straattheatergezelschappen, kerkelijke groeperingen, anti-oorlogsorganisaties, milieubewuste mensen en mensen die tegen de doodstraf zijn.

www.nrc.nl/klaver

Jungle. Marcel Haenen is al vier dagen in de jungle waar 30 procent van alle planten en dieren ter wereld te vinden zou zijn. Op zijn weblog Tango schrijft hij: „Alleen al in het stroomgebied van de Amazonerivier leven 427 soorten zoogdieren, 1.294 soorten vogels, 378 soorten reptielen, 427 soorten amfibieën en ten minste 3.000 verschillende vissoorten. Zeggen ze. Want na vier dagen in de jungle waag ik die cijfers te betwijfelen. In het Amazonewoud - even groot als het geciviliseerde deel van Europa - zie je vrijwel geen enkel dier. Ik was al blij met deze libelle die op de reling van de jungleboot een wesp ging zitten wegknagen.’’

www.nrc.nl/tango