Luchtaanval door Tamil Tijgers

De Sri-Lankese rebellenbeweging Tamil Tijgers heeft voor het eerst een luchtaanval uitgevoerd. Met zeker één klein vliegtuigje hebben zij afgelopen nacht bommen afgeworpen op een luchtmachtbasis bij de Sri-Lankese hoofdstad Colombo. Drie leden van de luchtmacht kwamen om, zestien raakten gewond.

Volgens het leger raakten twee bommen een barak en bleef de vloot ongeschonden. Een derde bom ontplofte niet. Het nabijgelegen internationale vliegveld werd enkele uren gesloten.

De Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), kortweg Tamil Tijgers, vechten sinds 1983 voor een thuisland voor de Tamil-minderheid in Sri Lanka. Hun strijd, die is verhevigd sinds de verkiezing van president Mahinda Rajapakse eind 2005, concentreert zich in het noorden en oosten van het land, en werd tot vandaag uitsluitend te land en ter zee gevoerd.

Een woordvoerder van het leger van Sri Lanka meldde dat de Tamil Tijgers één vliegtuigje, van een niet geïdentificeerd type, hebben gebruikt, terwijl de Tamil Tijgers vanuit hun bolwerk in het noordelijke Kilinochchi zeiden dat „twee gevechtsvliegtuigen” waren ingezet, en dat die veilig waren teruggekeerd.

„De eerste grote luchtaanval van de Tijgers” was een reactie op de luchtaanvallen die het leger de afgelopen maanden in het noorden en oosten van het land heeft uitgevoerd, aldus een woordvoerder van de rebellen. Hij waarschuwde dat er meer luchtaanvallen op militaire doelen zullen volgen. Het leger noemde de aanval „laf”. (AP, Reuters, AFP)

Achtergrond: pagina 4