Liederen van NSB komen uit op cd

De Nijmeegse uitgeverij Vantilt brengt een collectie van 25 nationaal-socialistische liederen uit op cd. Het schijfje hoort bij het boek Zo zong de NSB van literatuurhistoricus en Tweede Wereldoorlogspecialist Gerard Groeneveld dat donderdag uitkomt.

Op de cd zijn 26 geluidsfragmenten te horen. „Het zijn 22 NSB-liederen, 3 Duitse liederen en één fragment van een radio-opname van leden van de Nationale Jeugdstorm (NJS), de jeugdafdeling van de NSB,” aldus Groeneveld. Al het geluidsmateriaal is afkomstig uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Volgens Groeneveld, die in zijn boek beschrijft hoe de nationaal-socialistische liederen tot stand kwamen, is er in Nederland nooit eerder gepubliceerd over de belangrijke rol die zingen speelde in nazikringen. „De liederen zijn tot stand gekomen in een periode dat Nederland een grote zangtraditie kende. Iedereen, van protestant tot socialist, had zijn eigen liedjes. Dat gold ook voor de NSB-ers, alleen is daar tot nu toe nauwelijks naar gekeken.”

Volgens Groeneveld heeft het nut om, bij het lezen van zijn boek, naar de muziek te luisteren. „Als je naar dat nationaal-socialistische gezang luistert, hoor je dat het ritme een belangrijke rol speelt. Dat is altijd al het geval bij strijdliederen: het moet goed in het hoofd blijven hangen en je moet er lekker op kunnen lopen.”

Groenveld publiceerde eerder een boek, Kriegsberichter, Nederlandse SS-oorlogsverslaggevers 1941-1945, waarvoor hij gebruik maakte van geluidsfragmenten afkomstig uit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Bang dat er misbruik wordt gemaakt van de cd is Groeneveld niet. „Welnee, dit is niet uniek. Je kan zo van alles van het internet downloaden.”