Jansons

Mariss Jansons is in zijn derde seizoen als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest slechts zeventien keer te horen in het Amsterdamse Concertgebouw. Goed daarom dat de twee opzienbarende uitvoeringen van de Eerste symfonie van Mahler die hij daar in augustus en november dirigeerde nu door het orkest op het eigen label RCO Live cd zijn verenigd tot een pracht-cd.

Jansons begon zijn invulling van de Amsterdamse Mahlertraditie als chef-dirigent met een fenomenale uitvoering van de Zesde symfonie ‘Tragische’ met een heftig schrikwekkend slotdeel. De Eerste symfonie is daarvan vrijwel het tegendeel: een overrompelende uitbeelding van de natuur toen die nog echte, ongerepte natuur was, met gekwetter van vogels, luchtige, volkse taferelen en tetterende dorpsfanfares, afgewisseld met verstilling en nostalgie .

Jansons zet alles suggestief en sfeervol neer met een soms verrassende ritmiek, door het onvolprezen Concertgebouworkest verklankt op een wijze die een weerspiegeling is van de fameuze traditie.

Kasper Jansen

KCO met Mahler I: RCO 07001

    • Kasper Jansen