Internettool voor blinden

Blinden en slechtzienden kunnen voortaan genieten van het geluid van video’s en animatiefilmpjes op websites. De blinde onderzoekster Chieko Asakawa uit Japan heeft voor IBM een tool ontwikkeld waardoor visueel gehandicapten complexe applicaties op websites kunnen besturen. „De knoppen play, stop en mute in online filmpjes konden voorheen alleen met de muis bediend worden. Daar kunnen blinden niets mee” , aldus Asakawa. Ze ontwikkelde een aantal standaard toetsencombinaties waarmee zij filmpjes die in bijvoorbeeld Java online staan, nu wel kunnen laten afspelen. Blinden gebruiken speciale schermleessoftware, die de webtekst omzet in gesproken woord of braille op een brailleleesregel. Bij statische sites met alleen tekst gaat dat gemakkelijk, maar steeds meer webpagina’s gebruiken dynamische applicaties om hun site aantrekkelijk te maken. Deze zijn voor de huidige software voor visueel gehandicapten niet of moeilijk leesbaar. „Dan lees ik een hele rits html-codes waarvan ik geen idee heb wat ze betekenen”, zegt Suzanne van den Bercken van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden. Ze is enthousiast over de nieuwe vinding, maar een nadeel is dat ze weer nieuwe toetsenbordcombinaties moet onthouden. Ongeveer 80 procent van de websites is voor haar nu slecht toegankelijk.