Hulporganisaties Darfur steeds verder onder druk

Hulporganisaties kunnen het werk in de West-Soedanese regio Darfur nauwelijks meer aan. „Als de situatie verergert in Darfur, kan de hulpverlening instorten”, waarschuwde John Holmes, de nieuwe ondersecretaris-generaal voor Humanitaire zaken van de Verenigde Naties gisteren op bezoek in een vluchtelingenkamp in Noord-Darfur. Holmes riep de Soedanese overheid op te stoppen met het hinderen van hulporganisaties.

Europese leiders hebben gisteren in Berlijn, tijdens een bijeenkomst ter viering van vijftig jaar Europese Unie, het geweld in Darfur ongewoon hard veroordeeld. De Britse premier Blair heeft een vliegverbod voorgesteld boven de regio, ter voorkoming van verdere bombardementen. De Duitse kanselier Merkel zei dat het lijden van de bevolking „onverdraaglijk” is geworden.

Darfur is het toneel van de grootste hulpoperatie ter wereld, met circa vier miljoen mensen die deels of volledig afhankelijk zijn van hulp van buiten. Meer dan 200.000 mensen zijn sinds 2003 omgekomen in het geweld tussen rebellen uit Darfur, het Soedanese regeringsleger en de door de regering gesteunde Janjaweed-milities. Ongeveer twee miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.

De VN heeft voor het komend jaar ten minste 488 miljoen euro aan hulp vrijgemaakt voor Darfur. In de regio zijn ruim 14.000 hulpmedewerkers actief. „Daarmee redden we een hoop mensenlevens”, aldus Holmes, „maar het is een fragiel evenwicht.”

Op de eerste dag van zijn bezoek werd Holmes bij een militaire controlepost in Kutum tegengehouden. Daardoor kon hij zaterdag geen bezoek brengen aan het vluchtelingenkamp Kassab, waar 22.700 ontheemden wonen. „Ik ben gefrustreerd en boos”, reageerde Holmes. „Maar het is illustratief voor de moeilijkheden waarmee we te maken hebben.” Een aanwezige journalist moest zijn beeldmateriaal inleveren.

Aanvankelijk zei een woordvoerder van het Soedanese leger dat slechts sprake was van een misverstand, omdat de VN niet de juiste vergunningen hadden aangevraagd. Later boden de Soedanese autoriteiten hun excuses aan.

Het is het eerste bezoek van Holmes – een Britse voormalig diplomaat – aan de regio sinds hij is aangesteld als opvolger van de Noor Jan Egeland. Na Soedan staan het naburige Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek op het programma van Holmes. Tienduizenden vluchtelingen uit Darfur zijn over de grens gevlucht.

Ondertussen hebben prominente Europese intellectuelen, onder wie Günter Grass en Umberto Eco, in een open brief aan verschillende Europese kranten hun leiders van lafheid beschuldigd. Ze riepen op tot het nemen van harde maatregelen tegen Soedan. (AP, Reuters)