Hogere besparingen chipproducent NXP

Halfgeleiderproducent NXP heeft in 2006 meer kosten bespaard dan de 250 miljoen euro die het concern zich had voorgenomen. Dat heeft de chipproducent, waarvan elektronicafabrikant Philips vorige zomer een meerderheidsbelang van ruim 80 procent verkocht aan investeringsmaatschappijen, vanmorgen bekendgemaakt.

Het bedrijfsresultaat van NXP, waarin de gevolgen van de wisseling van eigenaar niet zijn meegenomen, steeg in 2006 van 102 naar 150 miljoen euro. De omzet van het bedrijf steeg met 9 procent tot bijna 5 miljard euro en groeide daardoor iets sneller dan de markt. NXP groeide sterk in de verkoop van chips voor auto’s en van halfgeleiders met verschillende toepassingen voor onder meer draadloze verbindingen. Verder maakt NXP halfgeleiders die gebruikt worden in mobiele telefoons en hd-televisies.

Bestuursvoorzitter Frans van Houten toonde zich vanmorgen tevreden over „de soepele overgang naar een zelfstandig bedrijf”. Maar NXP is nog niet klaar met zijn bezuinigingsoperatie. In januari maakte het bedrijf bekend dat het 400 arbeidsplaatsen schrapt in de chipfabriek in Nijmegen en op het hoofdkantoor in Eindhoven. Afgelopen vrijdag kondigde het bedrijf sluiting van een fabriek in Duitsland en verplaatsing van productie naar de Filippijnen aan. „Maar ons vernieuwingsprogramma, dat twee jaar zal duren, bestaat niet alleen uit negatieve maatregelen, we hopen dit jaar ook een aantal positieve maatregelen aan te kondigen”, zei Van Houten.

Voor het eerste kwartaal verwacht NXP een daling van de omzet met 6 tot 9 procent. Die prognose heeft volgens het bedrijf te maken met de algehele verzwakking van de halfgeleidermarkt en met seizoenseffecten.