Heemskerk bijgespijkerd

Frank Heemskerk (Foto Roel Rozenburg) Den Haag:22.2.7 Staatssecretaris Heemskerk. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

„Ik ben hier nieuw en ik sta open voor suggesties”, zei Frank Heemskerk. De kersverse staatssecretaris van Economische Zaken (PvdA), belast met buitenlandse handel, hield afgelopen vrijdag een kennismakingsbijeenkomst met het middenveld. Om de ovalen tafel van de gelambriseerde vergaderzaal in het statige ministerie van Economische Zaken (EZ) zaten ruim twintig vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), lobby’s en organisaties die zich bezig houden met milieu, derde wereld, mensenrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De vertegenwoordigers van de ngo’s riepen op om in het overheidsbeleid meer aandacht te besteden aan verantwoord ondernemen in ontwikkelingslanden en aan de positie van de armste landen in de onderhandelingen over handelsliberalisatie in het kader van de Wereldhandelsorganisatie.

Voor Heemskerk was het een kennismakingsgesprek en een bijspijkercursus in één. Een paar keer zei hij: „Dat is nieuw voor mij”. En hij vroeg de ngo-vertegenwoordigers of ze suggesties hadden voor een gesprek dat hij binnenkort heeft met Peter Mandelson, de EU-commissaris voor buitenlandse handel.

De ontmoeting is onderdeel van de dialoog van de nieuwe bewindslieden met de samenleving. Niet alleen met de ngo’s, ook met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven gaat de staatssecretaris een discussiebijeenkomst beleggen. Eerlijk ondernemen en eerlijke wereldhandel zijn zulke „prachtige onderwerpen”, aldus Heemskerk, dat hij er wel de hele dag over zou kunnen doorpraten. „Dit doen we nog een keer”, sloot hij de bijeenkomst af. En hij deed alvast één toezegging: in de documentatie voor ondernemers die meegaan op een handelsmissie van Economische Zaken zal voortaan ook informatie van ngo’s zitten over de mensenrechten, het milieu en de arbeidsomstandigheden ter plaatse.

Roel Janssen

    • Roel Janssen