‘Goed boekenweer’ gunstig voor omzet

De 72ste boekenweek was een groot succes, zo meldt de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek. De meeste boekhandels zijn door hun voorraad van de in recordoplage (890 duizend stuks) gedrukte Nederlandse editie van het boekenweekgeschenk De Brug. De 20 duizend exemplaren van de Turkse vertaling Köprü zijn ook op. Dit leerde een telefonische steekproef van het CPNB onder 30 boekhandels.

Naar schatting hebben 900.000 mensen een boekhandel bezocht, zo valt volgens de CPNB af te leiden uit dezelfde steekproef. De resultaten van het onderzoek werden vergeleken met een peiling van enkele jaren geleden. Toen lag het bezoekersaantal op 700.000, zegt Paul Mosterd, adjunct-directeur van de CPNB. „Het aantal verkochte boekenweekgeschenken lag dit jaar zo hoog, dan kun je er gerust 300.000 bijtellen.”

Ten opzichte van de Boekenweek van vorig jaar is de omzet gestegen. Bol.com meldde bijvoorbeeld een stijging van tientallen procenten aan het CPNB, terwijl boekhandel Van Soomeren in Zutphen een resultaat boekte dat 4% boven de cijfers van vorig jaar lag. Opvallend is wel dat de afgelopen jaren telkens weer melding wordt gemaakt van een omzetstijging ten opzichte van het voorgaande jaar. De enige uitzondering was 2003, toen het uitzonderlijke mooie weer mensen buiten de boekhandels hield. Paul Mosterd is dan ook tevreden met het “goede boekenweer” tijdens de boekenweek van dit jaar.

Navraag bij enkele boekhandels bevestigt dat er vaak nog maar enkele tientallen exemplaren van het boekenweekgeschenk over zijn. Op een inkoop die vaak in de duizenden exemplaren loopt, is dat een goede score. Het betekent dat van de 900.000 ingekochte exemplaren nog geen 5% in de ramsj terecht zal komen. Boekhandelaren vermoeden dat veel verzamelaars in de boekhandel naar de Turkse vertaling van het geschenk hebben gevraagd. Op de website marktplaats.nl is Köprü inmiddels 10 euro waard.

Een groot verkoopsucces van de afgelopen Boekenweek was Lucifer van Connie Palmen. Van dat op 1 maart verschenen boek zijn inmiddels bijna 100 duizend exemplaren over de toonbank gegaan. Uitgeverij Prometheus schat dat ongeveer de helft daarvan in de Boekenweek zijn verkocht.

Voor de tweede grote seller van de Boekenweek, het twee maanden geleden verschenen De wandelaar van Adriaan van Dis, staat de teller op 90 duizend verkochte exemplaren.