Excuus Abe voor ontkennen seksslaven

Geconfronteerd met zware buitenlandse kritiek heeft de Japanse premier Shinzo Abe vandaag zijn excuses gemaakt voor zijn recente ontkenning van de ‘troostmeisjes’.

Eerder deze maand zei Abe dat er geen bewijs is dat het Japanse leger, met toestemming van de regering, tijdens de Tweede Wereldoorlog vele tienduizenden vrouwen ontvoerden en tot prostitutie dwongen in bordelen die bezocht werden door Japanse militairen. Later herhaalde Abe in antwoord op vragen van een links parlementslid dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het misbruik van troostmeisjes.

Op deze ontkenningen werd verontwaardigd gereageerd in China en Zuid-Korea, waar veel van deze vrouwen destijds vandaan kwamen, en in de Verenigde Staten, waar het Congres momenteel een resolutie in voorbereiding heeft die de Japanse regering oproept haar onomwonden excuses te maken. Ook de Nederlandse regering toonde zich bij monde van premier Balkenende „zeer onaangenaam verrast”.

Voor een parlementscommissie zei Abe vandaag: „Ik verontschuldig mij hiervoor, hier en nu als premier; het is zoals is vastgelegd in de Kono-verklaring”. Daarmee onderschreef hij de officiële excuses die de regering van Japan in 1993 maakte in de zogeheten Kono-verklaring.

Evenwel zei Abe dat hij geen nieuwe excuses zal aanbieden, ook niet als het Amerikaanse Congres hiertoe oproept. (AP, Reuters,BBC)