En nu alles voor succes op de marathon

Lornah Kiplagat werd afgetekend wereldkampioene veldlopen in Kenia.

Dat vierde ze tevreden met een extra glaasje prik.

Lornah Kiplagat met de Nederlandse vlag na haar zege. Foto Reuters Lorna Kiplagat of the Netherlands smiles as she wins the women's senior event at the 35th IAAF Cross Country Championships in Mombasa March 24, 2007. REUTERS/Radu Sigheti (KENYA) REUTERS

Met een brede glimlach en een extra flesje Fanta liet Lornah Kiplagat zich zaterdag alle feestelijkheden rond haar persoon welgevallen. Onmiddellijk nadat de Nederlandse in haar geboorteland Kenia wereldkampioen veldlopen was geworden, vierden haar familieleden en honderden supporters uit Iten en Eldoret, twee plaatsen uit haar geboortestreek in de Riftvallei, uitbundig feest. En ’s avonds op de traditionele party van de internationale atletiekfederatie liet ze zich het extra glaasje prik goed smaken. Want Kiplagat was een zéér tevreden atlete. En daar was alle reden toe, want de loopster behaalde de wereldtitel in Mombasa op indrukwekkende wijze.

Aan meer uitspattingen waagde Kiplagat zich niet. En plichtsgetrouw als ze is, liep de kampioene gisterochtend om zeven uur alweer uit op het strand van Mombasa, om zich pas rond lunchtijd een extraatje in de vorm van een vismaaltijd te veroorloven. En tijdens het eten drong pas goed tot haar door hoezeer in Nederland is meegeleefd. „Ik vertelde haar toen dat de sms’jes niet waren te tellen. En dan heb ik de mailbox nog niet kunnen openen, omdat ik geen verbinding kan krijgen. Maar die zal ook wel vol zitten”, zei haar echtgenoot, trainer en manager Pieter Langerhorst telefonisch vanuit Kenia.

Hoe succesvol Kiplagat ook is geweest – in 2005 werd ze in Tilburg ook al Europees kampioen – ze stopt voorlopig met veldlopen. „Dit is een hoogtepunt en valt niet te verbeteren”, zegt Langerhorst. „In principe ligt de cross haar ook niet zo. Maar de wereldtitelstrijd in Mombasa bood haar een unieke kans, omdat het harde parkoers en de weersomstandigheden in haar voordeel waren. Maar Lornahs grote doelen liggen op de weg en op de baan.”

Maar als de ondergrond hard is, de thermometer 34 graden Celsius aangeeft, de omgeving vertrouwd is en Kiplagat zich perfect heeft voorbereid, staat er geen maat op haar prestatie, zoals bleek in Mombasa. De Nederlandse liep van meet af aan zo hard, dat zelfs drie Ethiopische specialisten – Tirunesh Dibaba, Meselech Melkamu en Gelete Burika – niet konden volgen. Kiplagat won met groot vertoon van macht en liep de laatste meters met de Nederlandse vlag om haar schouders, wat voor de Kenianen een onwezenlijk gezicht moet zijn geweest.

Kiplagat gaat zich nu voorbereiden op de marathon van Londen, die op 22 april wordt gehouden. Hoewel ze met een tijd van 2.34,43 het Nederlandse record in bezit heeft en al eens tweede in Chicago en derde in New York is geworden, is de atlete niet echt tevreden over haar prestaties op de marathon. Te vaak kreeg ze te maken met een inzinking op de laatste tien kilometer. Kiplagat hoopt in Londen te profiteren van de intensieve voorbereiding op het WK veldlopen en de positieve gemoedstoestand waarin ze nu verkeert. Er is haar veel aan gelegen om ook eens een grote marathon te winnen.

Na ‘Londen’ richt Kiplagat haar vizier op de WK baanatletiek in Osaka, waar ze zo goed als zeker op de 10.000 meter start. Want ook op die afstand wil ze zich bewijzen, omdat Kiplagat bij zowel olympische, Europese als wereldkampioenschappen steeds buiten de podiumplaatsen eindigde. En telkens ging het mis, omdat anderen in de eindsprint profiteerden van haar hoge tempo. Dat ervoer ze als heel frustrerend. Vandaar dat de manier waarop ze wereldkampioen veldlopen werd haar zo goed deed. De atlete was eindelijk in staat een dusdanig hoog tempo te onderhouden, dat zelfs haar grootste concurrentes moesten passen. Dat biedt perspectief voor de WK in Japan.

De wereldtitel veldlopen bij de mannen ging verrassend naar de Eritreër Zersenay Tadesse en niet naar de torenhoge favoriet Kenenisa Bekele uit Ehtiopië. Bekele leek aanvankelijk op weg naar zijn zesde titel op rij, maar moest zijn voorsprong prijsgeven als gevolg van duizelingen. „Mijn coördinatie was niet goed meer en ik had geen idee hoeveel ronden ik nog moest lopen. Bovendien leek het of plotseling alle energie uit mijn lichaam wegstroomde. De enige oorzaak die ik kan noemen is de hitte in combinatie met de hoge vochtigheidsgraad”, verklaarde Bekele.

    • Henk Stouwdam