een weekeinde vol voetbal

Het EK-kwalificatieduel tussen Noorwegen en Bosnië is zaterdagavond in Oslo (1-2) ontsierd door rellen. Kort na het beginsignaal moest de Engelse arbiter Mike Riley de wedstrijd afbreken wegens vuurwerk op het veld. Spelers werden geraakt door brandende fakkels en vuurpijlen, maar raakten daarbij niet gewond. Op last van Riley verlieten alle spelers het veld. Na een oponthoud van een half uur kon de scheidsrechter het duel hervatten.

Turkije heeft in en tegen Griekenland een fraaie zege behaald. De Turkse ploeg won in Athene met liefst 4-1. Na vier EK-kwalificatieduels is Turkije in groep C nog zonder puntenverlies. Voor de Grieken, Europees kampioen in 2004, was het na drie zeges de eerste misstap.

In groep D eindigde de topper tussen Tsjechië en Duitsland in Praag in een overwinning voor de bezoekers: 1-2. Kevin Kuranyi was de grote man bij de Duitsers. Hij maakte beide treffers voordat Milan Baros namens Tsjechië de achterstand verkleinde. Met dertien punten uit vijf duels gaat Duitsland aan kop, gevolgd door Tsjechië.

Bondscoach Guus Hiddink blijft met zijn ploeg Rusland goed meedoen in groep E. De Nederlandse trainer behaalde in Tallinn een zege van 2-0 op Estland. Daarmee versloeg Hiddink landgenoot Jelle Goes, de bondscoach van het thuisland. Rusland kwam door de overwinning op elf punten uit vijf duels. De ploeg van Hiddink moet Kroatië (dertien uit vijf) nog voor zich dulden. De Kroaten kwamen in Zagreb tegen Macedonië goed weg: 2-1, na een achterstand van 0-1.

Rusland vergrootte de voorsprong op rivaal Engeland tot drie punten. De Engelsen kwamen in en tegen Israël niet verder dan 0-0. „Dit was niet best. Vooral de afwerking was slecht”, verzuchtte de Engelse bondscoach Steven McClaren. Engeland heeft in de laatste vijf interlands slechts één doelpunt gemaakt, een dieptepunt in de laatste 26 jaar.

Leo Beenhakker had in Warschau weinig te klagen. De bondscoach van Polen zag zijn ploeg flink uithalen in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan: 5-0. In groep A nam Polen de eerste plaats over van Finland, dat dit weekeinde niet in actie kwam. De ploeg van Beenhakker heeft dertien punten uit zes duels, Finland staat op elf uit vijf.

België is na een kansloze nederlaag in Portugal (4-0) zo goed als uitgeschakeld. Tot aan de rust hielden de Rode Duivels, zonder Timmy Simons maar met Maarten Martens, nog moedig stand. Daarna werden ze geveld door onder meer twee doelpunten van Cristiano Ronaldo.

Kazachstan zorgde in die groep voor de verrassing van de avond. Het won in Almati met 2-1 van Servië. Met Danko Lazovic in de aanval slaagde Servië er niet in om een punt te behalen.

Een doelpunt van AZ-aanvaller Shota Arveladze heeft Georgië in Glasgow niet aan een positief resultaat in het duel met Schotland kunnen helpen: 2-1. De voormalige Ajacied bracht wel de gelijkmaker op zijn naam. Voor Schotland was het de vierde overwinning in de vijfde wedstrijd in groep B. Schotland deelt de leiding met vicewereldkampioen Frankrijk, dat nipt won in Litouwen.

Arsenal-spits Emmanuel Adebayor overweegt te stoppen als international van zijn vaderland Togo. De aanvaller liet zaterdag na de overwinning op Sierra Leone (3-1) in het kwalificatietoernooi voor de Afrika Cup weten, dat hij in de aanloop naar die wedstrijd in Lome verscheidene keren telefonisch met de dood was bedreigd. Hij maakte twee doelpunten tegen Sierra Leone.